459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pastinák

Popis

Pastinák setý je zelenina z čeledi miříkovitých, stejně jako např. mrkev, ke které je často připodobňován. I on je pěstován především kvůli kořenu, avšak využívají se i jeho plody. Oproti mrkvi má výraznější chuť a kořen je bledší. Používá se do pokrmů nebo se z něho připravují nálevy.

Pastinák

Obsahové látky

 

 

Mandle
Smetana
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kiwi
Sádlo, lůj

Využití, indikace

Pastinák má diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak proti vzniku ledvinových kamenů a při problémech s ledvinami jako je jejich zánět nebo selhání.

Má uklidňující, sedativní účinky. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Jeho užívání může vyvolat alergii po styku se slunečním zářením.

Pastinák

Sdílení

Grilování
Šlehačka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Cukr
Mražení