459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Hrách

Popis

Hrách setý, lidově nazývaný jako hrášek, je rostlina z čeledi bobovitých původem ze Středomoří. Dnes je plodinou dostupnou po celém světě, ale v období středověku byl jen pamlskem pro lidi z vyšších vrstev. Pěstujeme ho hlavně pro jeho nezralá semena, zelené hrášky, která se nacházejí v luscích a zralý též jako luštěninu. Je zásobárnou proteinů, vitaminů a minerálů a vlákniny.

Vitaminů a minerálů je nejvíce v hrachu syrovém. Hrách je navíc rostlina, kterou si můžeme bez obtíží vypěstovat i doma na zahrádce nebo i balkoně.

Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.

Hrách

Obsahové látky

Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny
Cibule
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Pažitka, šnytlík
Syrová strava, raw food

Využití, indikace

Vláknina rozhýbává střeva a předchází vzniku zácpy (laxativa). Také na sebe váže cholesterol a žlučové kyseliny, čímž snižuje riziko aterosklerózy.

Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.

Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).

Vyvážená kombinace proteinů s vitaminy a minerální látky dělá z hrachu potravinu vhodnou pro těhotné a kojící ženy. Kyselina listová působí preventivně na vývoj nervového systému plodu.

Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.

Hrách

Sdílení

Rajče, rajčata
Žvýkačky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Rukola
Jahody