Čočka
Popis
Čočka byla nedílnou součástí jídelníčků už našich předků a je opředena i mnoha pověrami. Je to však úžasná zásobárna živin, které jsou v ní koncentrované (obsahuje jen 11% vody). Vaří se kratší dobu než třeba hrách nebo cizrna. Tuto luštěninu můžeme konzumovat jako hlavní jídlo, část pokrmu, nebo s ní zahustit polévku. Pokud chceme odstranit nestravitelné slupky, můžeme z ní po uvaření udělat přepasírováním pyré.
Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.

Obsahové látky
- sacharidy, cukry
- bílkoviny, proteiny
- vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová
- minerální látky hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová)
- vláknina
Indikace
Železo a kyselina listová jsou rozhodující látky při tvorbě červených krvinek, díky jejich obsahu je čočka vhodná pro pacienty trpící anémií. Tyto dvě látky musí v dostatečném množství přijímat těhotné ženy, a proto jim lze čočku jen doporučit.
Vláknina přirozeně stimuluje peristaltiku střev a uvolňuje zácpu (laxativa). Také na sebe váže cholesterol a žlučové kyseliny.
Přes vysoký obsah sacharidů je vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z ní cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.
Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).
Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.
