Zelenina
Popis
Jako zeleninu označujeme většinou jedlé části jednoletých nebo dvouletých rostlin, někdy také jiné části víceletých rostlin (pokud jsou odlišné od plodů). Mezi zeleninu nepatří plodiny s přesnějším zařazením jako obiloviny nebo luštěniny.
Zelenina jako součást naší potravy je především zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů a vody. Některé její druhy jsou pro výraznou chuť používány jako koření.

Tuzemská, nebo zahraniční zelenina?
Tuzemská zelenina je ta, která se dá pěstovat v našich zeměpisných šířkách, a může tak dozrát bez předčasného sklizení. Zelenina dovážená ze zahraničí je často sklízena nezralá, aby vydržela náročný transport a nezkazila se. Pokud si můžeme vybrat, měli bychom rozhodně sáhnout po zelenině vypěstované v Česku.
Často si chceme uchovat vlastní vypěstovanou zeleninu i přes zimu, protože je přece lepší, než ta kupovaná. Pro její zakonzervování používáme převážně sušení nebo zaváření. Tyto metody se ale dnes označují spíš jako přežitek z dob, kdy nebyl trh tak zásoben, protože se při nich znehodnotí část obsahových látek (především vitaminy).
Zelenina konzumovaná v přiměřeném množství pomáhá při překyselení organizmu.
Druhy zeleniny
Brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazole, fenykl, hrášek, chřest, jarní cibulka, kapusta, kedlubny, křen, květák, lilek, meloun, mrkev, okurka, paprika, pastinák, pažitka, petržel, pórek, rajčata, rukola, růžičková kapusta, ředkev, ředkvičky, řepa, salát, špenát, zelí.
Kulinářské využití zeleniny
