459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Zelenina

Popis

Jako zeleninu označujeme většinou jedlé části jednoletých nebo dvouletých rostlin, někdy také jiné části víceletých rostlin (pokud jsou odlišné od plodů). Mezi zeleninu nepatří plodiny s přesnějším zařazením jako obiloviny nebo luštěniny.

Zelenina jako součást naší potravy je především zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů a vody. Některé její druhy jsou pro výraznou chuť používány jako koření.

Zelenina

Tuzemská, nebo zahraniční zelenina?

Tuzemská zelenina je ta, která se dá pěstovat v našich zeměpisných šířkách, a může tak dozrát bez předčasného sklizení. Zelenina dovážená ze zahraničí je často sklízena nezralá, aby vydržela náročný transport a nezkazila se. Pokud si můžeme vybrat, měli bychom rozhodně sáhnout po zelenině vypěstované v Česku.

Často si chceme uchovat vlastní vypěstovanou zeleninu i přes zimu, protože je přece lepší, než ta kupovaná. Pro její zakonzervování používáme převážně sušení nebo zaváření. Tyto metody se ale dnes označují spíš jako přežitek z dob, kdy nebyl trh tak zásoben, protože se při nich znehodnotí část obsahových látek (především vitaminy).

Zelenina konzumovaná v přiměřeném množství pomáhá při překyselení organizmu.

 

 

Řepa
Pochoutkové saláty
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Čočka
Pistáciové ořechy, pistácie
Zelenina

Sdílení

Máslo
Panenské, za studena lisované oleje
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Syrovátka
Špenát