Brokolice
Popis
Brokolice je zelená zelenina z čeledi brukvovitých. Pochází ze Středomoří a pěstujeme ji pro její chutný dužnatý stonek s růžicemi. Tak velké oblibě se těší především díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů, nízké energetické hodnotě a tomu, že nezpůsobuje přílišné nadýmání.

Obsahové látky
Využití, indikace
Brokolice obsahuje hodně draslíku a omezené množství sodíku (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), čímž se stává vhodnou pro lidi trpící srdečním selháním ve všech stádiích.
Vzhledem k tomu, že není bohatá na cukr ani kalorie, ale vyvolává pocit sytosti, je ideální zeleninou při redukci obezity a nadváhy. Rovněž ji lze doporučit pacientům nemocným cukrovkou.
Obsah provitaminu A (beta karoten) a sulforafan (isothiokyanát) z ní dělají významnou antioxidační a protinádorovou potravinu vhodnou k prevenci rakoviny.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.
