459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Brokolice

Popis

Brokolice je zelená zelenina z čeledi brukvovitých. Pochází ze Středomoří a pěstujeme ji pro její chutný dužnatý stonek s růžicemi. Tak velké oblibě se těší především díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů, nízké energetické hodnotě a tomu, že nezpůsobuje přílišné nadýmání.

Brokolice

Obsahové látky

Pražení
Salát
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Vaření
Ostružiny

Využití, indikace

Brokolice obsahuje hodně draslíku a omezené množství sodíku (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), čímž se stává vhodnou pro lidi trpící srdečním selháním ve všech stádiích.

Vzhledem k tomu, že není bohatá na cukr ani kalorie, ale vyvolává pocit sytosti, je ideální zeleninou při redukci obezity a nadváhy. Rovněž ji lze doporučit pacientům nemocným cukrovkou.

Obsah provitaminu A (beta karoten), sulforafan (isothiokyanát)a dalších fotochemikálií z ní dělá významnou antioxidační a protinádorovou potravinu vhodnou k prevenci rakoviny.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.

Brokolice

Sdílení

Tvaroh
Kozí maso
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Ředkvičky
Potraviny, jídlo