459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kedlubny

Popis

Kedluben patří mezi košťálovou zeleninu, je jedním z mnoha příbuzných zelí, i když na to nevypadá. Na rozdíl od zelí a kapusty, které se pěstují hlavně pro listy, se z kedlubny zužitkovává především její hlíza. Listy se využívají také, ale pouze omezeně, především do salátů.

Kedlubny známe ve dvou variantách, a to zelenou a fialovou. Jejich dužina je velmi šťavnatá, ale jsou náchylné ke dřevnatění. Často se z nich připravuje tzv. kedlubnové zelí, které spolehlivě nahradí zelí normální a nenadýmá.

Kedlubny

Obsahové látky

 

 

Margaríny, ztužené tuky
Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Pórek
Chipsy, brambůrky, tyčinky

Využití, indikace

Vláknina působí jako mírné projímadlo a uvolňuje zácpu (laxativa). Protože pomáhá celkově upravit peristaltiku (pohyby) střev, působí konzumace kedluben příznivě při divertikulóze, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Pojídání kedluben pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Pro svou nízkou energetickou hodnotu se používá při léčbě obezity a nadváhy. Cukry v ní obsažené jsou navíc dobře snášeny diabetiky. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Některé její obsahové látky mají povahu cholagog (stimulují uvolňování žluči ze žlučníku) takže podporují trávení a zabraňují vzniku žlučníkových kamenů.

Obsahuje látky s antioxidačním účinkem.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.

Kedlubny

Sdílení

Švestky
Jarní cibulka
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Polévky
Klíčení