Kedlubny
Popis
Kedluben patří mezi košťálovou zeleninu, je jedním z mnoha příbuzných zelí, i když na to nevypadá. Na rozdíl od zelí a kapusty, které se pěstují hlavně pro listy, se z kedlubny zužitkovává především její hlíza. Listy se využívají také, ale pouze omezeně, především do salátů.
Kedlubny známe ve dvou variantách, a to zelenou a fialovou. Jejich dužina je velmi šťavnatá, ale jsou náchylné ke dřevnatění. Často se z nich připravuje tzv. kedlubnové zelí, které spolehlivě nahradí zelí normální a nenadýmá.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová
- minerál draslík
- vláknina
Využití, indikace
Vláknina působí jako mírné projímadlo a uvolňuje zácpu (laxativa). Protože pomáhá celkově upravit peristaltiku (pohyby) střev, působí konzumace kedluben příznivě při divertikulóze, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Pojídání kedluben pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Pro svou nízkou energetickou hodnotu se používá při léčbě obezity a nadváhy. Cukry v ní obsažené jsou navíc dobře snášeny diabetiky. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.
Některé její obsahové látky mají povahu cholagog (stimulují uvolňování žluči ze žlučníku) takže podporují trávení a zabraňují vzniku žlučníkových kamenů.
Obsahuje látky s antioxidačním účinkem.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.
