459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kapusta

Popis

Hlávková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, je jednou z mnoha příbuzných zelí. Od něj se liší především tím, že jsou její listy kadeřavé. Je to zelenina, kterou na trhu seženeme celoročně a můžeme si ji i vypěstovat sami, protože je velmi nenáročná a snese i teploty okolo -15°C. Nejvýznamnější je její vysoký obsah vitaminu C. Konzumuje se zásadně tepelně upravená (nejčastěji uvařená), protože má velmi tvrdé listy.

Kapusta

Obsahové látky

 

 

Avokádo
Kedlubny
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Cukrovinky, cukrářské výrobky
Cibule

Využití, indikace

Kapusta obsahuje hodně draslíku a omezené množství sodíku (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), čímž se stává vhodnou pro lidi trpící hypertenzí a ischemickou chorobou srdeční (infarkt). Navíc v ní nenajdeme téměř žádné tuky, takže je ideální při onemocnění aterosklerózou.

Vláknina působí jako mírné projímadlo a uvolňuje zácpu (laxativa). Protože pomáhá celkově upravit peristaltiku (pohyby) střev, působí její konzumace příznivě při divertikulóze, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a jako prevence proti rakovině tlustého střeva.

Konzumace kapusty snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vitamin C je velmi důležitý pro tvorbu pojivových tkání, a protože je ho v kapustě velké množství, může její zařazení do jídelníčku podpořit hojení vyrážek, ran.

Je to jedna z nejméně kalorických potravin, a proto se používá při léčbě obezity a nadváhy. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Obsahuje látky s antioxidačním účinkem.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí. Může způsobovat nadýmání kojenců.

Kapusta

Sdílení

Tvaroh
Vlašské ořechy
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Luštěniny
Kachna