459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kapusta

Popis

Hlávková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, je jednou z mnoha příbuzných zelí. Od něj se liší především tím, že jsou její listy kadeřavé. Je to zelenina, kterou na trhu seženeme celoročně a můžeme si ji i vypěstovat sami, protože je velmi nenáročná a snese i teploty okolo -15°C. Nejvýznamnější je její vysoký obsah vitaminu C. Konzumuje se zásadně tepelně upravená (nejčastěji uvařená), protože má velmi tvrdé listy.

Kapusta

Obsahové látky

 

 

Pohanka
Celer
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Pastinák
Těstoviny

Využití, indikace

Kapusta obsahuje hodně draslíku a omezené množství sodíku (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), čímž se stává vhodnou pro lidi trpící hypertenzí a ischemickou chorobou srdeční (infarkt). Navíc v ní nenajdeme téměř žádné tuky, takže je ideální při onemocnění aterosklerózou.

Vláknina působí jako mírné projímadlo a uvolňuje zácpu (laxativa). Protože pomáhá celkově upravit peristaltiku (pohyby) střev, působí její konzumace příznivě při divertikulóze, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a jako prevence proti rakovině tlustého střeva.

Konzumace kapusty snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vitamin C je velmi důležitý pro tvorbu pojivových tkání, a protože je ho v kapustě velké množství, může její zařazení do jídelníčku podpořit hojení vyrážek, ran.

Je to jedna z nejméně kalorických potravin, a proto se používá při léčbě obezity a nadváhy. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Obsahuje látky s antioxidačním účinkem.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí. Může způsobovat nadýmání kojenců.

Kapusta

Sdílení

Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky
Fazole
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Potraviny, jídlo
Mikrovlnná trouba