459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Chřest

Popis

Chřest je vytrvalá bylina z čeledi chřestovitých, která se vyskytuje v podobě klasicky bílé, ale i stále oblíbenější zelené variantě. Jako zelenina se používají mladé výhonky této rostliny. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, ale obsahuje množství vitaminů a minerálů. Upravuje se většinou vařením, ale můžeme ho i zapéct.

Chřest

Obsahové látky

 

 

Obiloviny
Pomazánky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Klíčení
Palačinky, lívance

Využití, indikace

Chřest podporuje tvorbu moči v ledvinách (diuretika), proto pomáhá proti tvorbě močových kamenů. Navíc urychluje vylučování nahromaděné tekutiny z těla a působí tak příznivě proti otokům (např. nohou). V lidovém užití je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.

Je to jedna z nejméně kalorických potravin, a proto se používá při léčbě obezity a nadváhy. Vláknina v něm obsažená uvolňuje zácpu (laxativa).

Kyselina asparagová (hojně obsažená v chřestu) detoxikuje tělo, což může pomoci potlačit například některá onemocnění jater nebo kožní vyrážky.

Chřest

Sdílení

Zaváření, zavařování
Pražení
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Kešu ořechy
Mléčné výrobky