Rukola
Popis
Jako rukola jsou označovány lístky brukvovité zeleniny rokety seté. Nejvíce je používána ve středozemní kuchyni, odkud se dostala i k nám. Jako ostatní brukvovité obsahuje typické hořké sirné látky, které zajišťují její léčebné účinky. Konzumujeme ji obvykle v salátech, ale orestovanou ji můžeme podávat i jako přílohu k masitým pokrmům.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová
- minerál draslík
- vláknina
Využití, indikace
Rukola má diuretické účinky (podporuje tvorbu moči), pomáhá tak detoxikovat organismus a je vhodná při obtížích s ledvinami.
Hořké látky v ní obsažené podporují trávení (amara, stomachika).
Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu a jako antioxidační (detoxikační) látka.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.
