459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Rukola

Popis

Jako rukola jsou označovány lístky brukvovité zeleniny rokety seté. Nejvíce je používána ve středozemní kuchyni, odkud se dostala i k nám. Jako ostatní brukvovité obsahuje typické hořké sirné látky, které zajišťují její léčebné účinky. Konzumujeme ji obvykle v salátech, ale orestovanou ji můžeme podávat i jako přílohu k masitým pokrmům.

Rukola

Obsahové látky

 

 

Citrón
Dýně, tykev
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Omáčky, dresingy, dressingy
Hovězí maso

Využití, indikace

Rukola má diuretické účinky (podporuje tvorbu moči), pomáhá tak detoxikovat organismus a je vhodná při obtížích s ledvinami.

Hořké látky v ní obsažené podporují trávení (amara, stomachika).

Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu a jako antioxidační (detoxikační) látka.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.

Rukola

Sdílení

Kustovnice, Goji
Skopové maso
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kešu ořechy
Pomazánkové máslo, krém