Růžičková kapusta
Popis
Růžičková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, je jednou z mnoha příbuzných zelí. Od něj se liší především tím, že její listy tvoří drobné shluky, tzv. růžičky. Je to zelenina, kterou na trhu seženeme celoročně a můžeme si ji i vypěstovat sami, protože je velmi nenáročná a snese i teploty okolo -15°C. Nejvýznamnější je její vysoký obsah vitaminu C. Svým složením je pravděpodobně nejhodnotnější košťálovou zeleninou. Oproti hlávkové kapustě však obsahuje více energie, proto není tak vhodná při léčbě nadváhy.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová
- minerál draslík
- vláknina
Využití, indikace
Kapusta obsahuje hodně draslíku a omezené množství sodíku (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), čímž se stává vhodnou pro lidi trpící hypertenzí a ischemickou chorobou srdeční (infarkt). Navíc v ní nenajdeme téměř žádné tuky, takže je ideální při onemocnění aterosklerózou.
Vláknina působí jako mírné projímadlo a uvolňuje zácpu (laxativa). Protože pomáhá celkově upravit peristaltiku (pohyby) střev, působí její konzumace příznivě při divertikulóze, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.
Konzumace kapusty snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vitamin C je velmi důležitý pro tvorbu pojivových tkání, a protože je ho v kapustě velké množství, může její zařazení do jídelníčku podpořit hojení vyrážek, ran.
Obsahuje látky s antioxidačním účinkem.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí. Může způsobovat nadýmání kojenců.
