Petržel, kudrnka
Popis
Petržel je kořenová zelenina pěstovaná pro své bulvy (podzemní část) a listy. Sice není z hlediska živin nijak výjimečná (nať a listy jsou bohaté na vitamin C), ale její ostatní aktivní látky (silice) z petržele činní léčivou rostlinu. Můžeme ji konzumovat vařenou nebo si z ní připravit šťávu, která je vhodná i k vnějšímu užití.

Využití, indikace
Petrželové silice mají mírnou schopnost rozšiřovat cévy (vazodilatancia). To způsobí pokles krevního tlaku, a proto je petržel vhodná pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem.
Má diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak proti vzniku ledvinových kamenů a při problémech s ledvinami jako je jejich zánět. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.
Její konzumace stimuluje vylučování trávicích šťáv (amara, stomachika), můžeme ji tedy doporučit při problémech s trávením. V lidovém léčitelství je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Vzhledem k častému užívání této potraviny ve stravě je zaznamenána ojedinělá nesnášenlivosti této potraviny (byliny) pro svůj obsah silic.
