459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Petržel, kudrnka

Popis

Petržel je kořenová zelenina pěstovaná pro své bulvy (podzemní část) a listy. Sice není z hlediska živin nijak výjimečná (nať a listy jsou bohaté na vitamin C), ale její ostatní aktivní látky (silice) z petržele činní léčivou rostlinu. Můžeme ji konzumovat vařenou nebo si z ní připravit šťávu, která je vhodná i k vnějšímu užití.

Petržel, kudrnka

Obsahové látky

 

 

Pomazánky
Piniové ořechy
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kachna
Pochoutkové saláty

Využití, indikace

Petrželové silice mají mírnou schopnost rozšiřovat cévy (vazodilatancia). To způsobí pokles krevního tlaku, a proto je petržel vhodná pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem.

diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak proti vzniku ledvinových kamenů a při problémech s ledvinami jako je jejich zánět. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Její konzumace stimuluje vylučování trávicích šťáv (amara, stomachika), můžeme ji tedy doporučit při problémech s trávením. V lidovém léčitelství je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Vzhledem k častému užívání této potraviny ve stravě je zaznamenána ojedinělá nesnášenlivosti této potraviny (byliny) pro svůj obsah silic.

Petržel, kudrnka

Sdílení

Pečení
Olivy
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Hrušky
Datle