459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Petržel, kudrnka

Popis

Petržel je kořenová zelenina pěstovaná pro své bulvy (podzemní část) a listy. Sice není z hlediska živin nijak výjimečná (nať a listy jsou bohaté na vitamin C), ale její ostatní aktivní látky (silice) z petržele činní léčivou rostlinu. Můžeme ji konzumovat vařenou nebo si z ní připravit šťávu, která je vhodná i k vnějšímu užití.

Petržel, kudrnka

Obsahové látky

 

 

Jáhly, Proso
Sůl
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Mikrovlnná trouba
Cibule

Využití, indikace

Petrželové silice mají mírnou schopnost rozšiřovat cévy (vazodilatancia). To způsobí pokles krevního tlaku, a proto je petržel vhodná pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem.

diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak proti vzniku ledvinových kamenů a při problémech s ledvinami jako je jejich zánět. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Její konzumace stimuluje vylučování trávicích šťáv (amara, stomachika), můžeme ji tedy doporučit při problémech s trávením. V lidovém léčitelství je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Vzhledem k častému užívání této potraviny ve stravě je zaznamenána ojedinělá nesnášenlivosti této potraviny (byliny) pro svůj obsah silic.

Petržel, kudrnka

Sdílení

Mléčné výrobky
Česnek
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kukuřice
Mrkev, karotka