459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Květák

Popis

Květák patří mezi košťálovou zeleninu, je jedním z mnoha příbuzných zelí. Na rozdíl od zelí z něho však zužitkováváme jeho květenství tvořené drobnými poupátky. Známe ho především v bílé variantě, ale existuje i květák zelený nebo fialový. Konzumovat jej můžeme snad na všechny způsoby, syrový, vařený, smažený nebo zapečený. Nejlepší z těchto úprav je vaření v páře, protože se tak zničí minimum obsahových látek.

Květák

Obsahové látky

 

 

Meruňky
Těstoviny
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Vepřové maso
Slunečnicová semínka

Využití, indikace

Květák obsahuje hodně draslíku a omezené množství sodíku (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), čímž se stává vhodnou potravinou pro lidi trpící hypertenzí a ischemickou chorobou srdeční (infarkt). Navíc v něm nenajdeme téměř žádné tuky, takže je ideální při onemocnění aterosklerózou.

Z brukvovité zeleniny je květák nejstravitelnější, proto je doporučován při obtížích se zánětem žaludku a vředy. Vláknina v něm obsažená pomáhá udržovat správnou funkci střev a působí tak proti zácpě (laxativa) a zánětu tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida).

Pro svou nízkou energetickou hodnotu se používá při léčbě obezity a nadváhy. Obsahuje jen velmi málo cukrů, a proto je dobře snášen diabetiky. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Konzumace květáku (stejně jako ostatní brukvovité zeleniny) může sloužit jako prevence vzniku rakoviny, též antioxidant, obsahuje totiž sirné látky a sloučeniny indolu, u kterých bylo prokázáno, že tlumí růst nádorů.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Květák by ze svého jídelníčku měli vyškrtnout především pacienti trpící dnou, protože obsahuje množství kyseliny močové, původce této nemoci.

Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí. Může způsobovat nadýmání kojenců.

Květák

Sdílení

Mikrovlnná trouba
Těstoviny
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Mrkev, karotka
Vepřové maso