459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Fenykl

Popis

Fenykl je zelenina vzhledem velice podobná kopru. Původně pochází se Středomoří, ale vypěstovat si ho můžeme i u nás. Jeho nejzajímavějšími obsahovými látkami jsou vonné silice (fenykl jako léčivá rostlina). Použít můžeme jeho semena, stonky nebo listy. Stonky se přidávají nejčastěji do polévek nebo salátů, listy potom do zeleninových jídel k jejich dochucení. Semena můžeme použít při vaření nebo využít jejich léčebných účinků.

Ze semen fenyklu obvykle připravujeme nálev, který můžeme použít jak vnitřně, tak zevně. Nálev je vhodný na otírání očí při různých zánětech, má totiž lehce dezinfekční, antimikrobiální účinky.

Pokud chceme fenyklový nálev užít vnitřně, může nám pomoci proti bolestivým křečím střev a nadýmání. Navíc podporuje vylučování mateřského mléka (laktagoga) a správnou činnost střev. Proto je ideálním prostředkem pro maminky, ale i miminka, při potížích se zažíváním.

Fenykl

Obsahové látky

 

 

Květák
Nápoje
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Margaríny, ztužené tuky
Omáčky, dresingy, dressingy
Fenykl

Sdílení

Žvýkačky
Dýně, tykev
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Pečení
Pochoutkové saláty