459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Ocet

Popis

Ocet je oranžovohnědá tekutina typicky kyselé chuti používaná k dochucování pokrmů a ke konzervování. Vyrábí se fermentací (kvašením) tekutin, které obsahují ethanol. Z toho při tomto procesu vznikne kyselina octová, hlavní složka octa. Její obsah se pohybuje mezi 4 a 18%, v závislosti na druhu octa.

Z hlediska zdravé výživy je nejvhodnější ocet jablečný, protože obsahuje vitaminy (C, B1, B2, B6), všeobecně bychom to však s používáním octa neměli přehánět, protože svou kyselostí může zničit naši střevní mikroflóru. Ocet se dá využít i zevně, protože má kromě konzervačních i desinfekční účinky, může proto posloužit jako kloktadlo a měl by nám pomoci při některých kožních obtížích (ekzémy apod.).

Ocet
Šlehačka
Husa
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Para ořechy
Smetana

Druhy octa

  • vinný – vzniká kvašením červeného nebo bílého vína
  • jablečný – vzniká kvašením jablečného moštu
  • balzamikový – vzniká kvašením šťávy z vinných hroznů odrůdy trebbiano
  • rýžový – vzniká kvašením roztoků z rozvařené rýže
  • sladový – vzniká kvašením piva
  • lihový – vzniká kvašením lihových roztoků
  • umeocet – z výroby japonských švestiček Umeboshi, působí proti překyselení
Ocet

Sdílení

Vejce
Polévky
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pražení
Kefír, zákys, acidofilní mléko