Ocet
Popis
Ocet je oranžovohnědá tekutina typicky kyselé chuti používaná k dochucování pokrmů a ke konzervování. Vyrábí se fermentací (kvašením) tekutin, které obsahují ethanol. Z toho při tomto procesu vznikne kyselina octová, hlavní složka octa. Její obsah se pohybuje mezi 4 a 18%, v závislosti na druhu octa.
Z hlediska zdravé výživy je nejvhodnější ocet jablečný, protože obsahuje vitaminy (C, B1, B2, B6), všeobecně bychom to však s používáním octa neměli přehánět, protože svou kyselostí může zničit naši střevní mikroflóru. Ocet se dá využít i zevně, protože má kromě konzervačních i desinfekční účinky, může proto posloužit jako kloktadlo a měl by nám pomoci při některých kožních obtížích (ekzémy apod.).

Druhy octa
- vinný – vzniká kvašením červeného nebo bílého vína
- jablečný – vzniká kvašením jablečného moštu
- balzamikový – vzniká kvašením šťávy z vinných hroznů odrůdy trebbiano
- rýžový – vzniká kvašením roztoků z rozvařené rýže
- sladový – vzniká kvašením piva
- lihový – vzniká kvašením lihových roztoků
- umeocet – z výroby japonských švestiček Umeboshi, působí proti překyselení
