120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Houby

Popis

Už od dávných dob lovců a sběračů se objevovaly v naší potravě houby. Především Slované patří mezi hojné konzumenty této pro zdraví opomíjené potraviny.

Houby nabízejí četné kulinářské možnosti úpravy. Od smažení, pečení (např. i na pizzu), vaření (např. do polévek) až po jejich uchovávání ve formě zaváření, sušení, mražení.

Houby

Obsahové látky

Pomazánkové máslo, krém
Pastinák
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Hrách, hrášek
Arašídová másla, nugety, nutely

Využití, indikace

Vláknina je vhodná u potíží s trávením, především zácpy. Přiměřené množství působí proti překyselení organizmu.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

  • alergická reakce na houby, či jejich obsahové látky
  • vysoký obsah vody snadno způsobí zapaření, na které nasedá ihned plíseň
  • kumulace látek (riziková je především kumulace těžkých kovů)

Jedlé nebo jedovaté

Dietní (nízkokalorické) hodnoty hub z nich dělají příjemnou pochoutku pro nás všechny.

Vždy bychom ale měli mít na paměti, že řada hub je jedovatých. Konzumujme tedy pouze houby, o kterých jsem si jisti, že je známe.

Léčivé houby

Nestravitelné beta-glukany (jde o druhy polysacharidů, tedy cukrů s dlouhým řetězcem) působí v naší zažívací soustavě podporu imunity (snížená imunita) a snížení cholesterolu, čímž se nám otevírá skupina hub s léčivými účinky.

Zástupci

Houby

Sdílení

Pistáciové ořechy, pistácie
Kachna
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Vaření
Mrkev, karotka