Houby
Popis
Už od dávných dob lovců a sběračů se objevovaly v naší potravě houby. Především Slované patří mezi hojné konzumenty této pro zdraví opomíjené potraviny.
Houby nabízejí četné kulinářské možnosti úpravy. Od smažení, pečení (např. i na pizzu), vaření (např. do polévek) až po jejich uchovávání ve formě zaváření, sušení, mražení.

Obsahové látky
Využití, indikace
Vláknina je vhodná u potíží s trávením, především zácpy. Přiměřené množství působí proti překyselení organizmu.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
- alergická reakce na houby, či jejich obsahové látky
- vysoký obsah vody snadno způsobí zapaření, na které nasedá ihned plíseň
- kumulace látek (riziková je především kumulace těžkých kovů)
Jedlé nebo jedovaté
Dietní (nízkokalorické) hodnoty hub z nich dělají příjemnou pochoutku pro nás všechny.
Vždy bychom ale měli mít na paměti, že řada hub je jedovatých. Konzumujme tedy pouze houby, o kterých jsem si jisti, že je známe.
Léčivé houby
Nestravitelné beta-glukany (jde o druhy polysacharidů, tedy cukrů s dlouhým řetězcem) působí v naší zažívací soustavě podporu imunity (snížená imunita) a snížení cholesterolu, čímž se nám otevírá skupina hub s léčivými účinky.
Zástupci
