120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Houby

Popis

Už od dávných dob lovců a sběračů se objevovaly v naší potravě houby. Především Slované patří mezi hojné konzumenty této pro zdraví opomíjené potraviny.

Houby nabízejí četné kulinářské možnosti úpravy. Od smažení, pečení (např. i na pizzu), vaření (např. do polévek) až po jejich uchovávání ve formě zaváření, sušení, mražení.

Houby

Obsahové látky

Jahody
Slunečnicová semínka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Fazole
Švestky

Využití, indikace

Vláknina je vhodná u potíží s trávením, především zácpy. Přiměřené množství působí proti překyselení organizmu.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

  • alergická reakce na houby, či jejich obsahové látky
  • vysoký obsah vody snadno způsobí zapaření, na které nasedá ihned plíseň
  • kumulace látek (riziková je především kumulace těžkých kovů)

Jedlé nebo jedovaté

Dietní (nízkokalorické) hodnoty hub z nich dělají příjemnou pochoutku pro nás všechny.

Vždy bychom ale měli mít na paměti, že řada hub je jedovatých. Konzumujme tedy pouze houby, o kterých jsem si jisti, že je známe.

Léčivé houby

Nestravitelné beta-glukany (jde o druhy polysacharidů, tedy cukrů s dlouhým řetězcem) působí v naší zažívací soustavě podporu imunity (snížená imunita) a snížení cholesterolu, čímž se nám otevírá skupina hub s léčivými účinky.

Zástupci

Houby

Sdílení

Jarní cibulka
Hrách, hrášek
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Máslo
Syrová strava, raw food