459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Smažení

Olej tomu dá chuť

Smažené pokrmy se u nás těší velké oblibě, a to i přes to, jak jsou nezdravé. Při smažení necháváme kusy zpracovávané potraviny opéct na pánvi na oleji, tuku při teplotě kolem 200°C. Takto vysoká teplota způsobí oxidaci a rozpadnutí oleje na látky škodlivé pro naše tělo. Pokud naopak smažíme při nižší teplotě, není to o nic lepší, protože potraviny olejem více nasáknou. Vysoká teplota také škodí některým obsahovým látkám (např. vitaminy), proto se jejich podíl touto úpravou sníží.

Ne na panenských olejích

Nevhodné je též smažení na olejích lisovaných za studena, kde bezesporu (na rozdíl od rafinovaných olejů, stolních olejů, margarínů, ztužených tuků a sádla) přijdeme o zdraví prospěšné látky (nenasycené kyseliny).
Nedoporučuje se ani intenzivní smažení na másle.

Smažení

Druhy smažení

Restování, sotýrování, sautéing

Příprava na minimálním množství tuku. Je vhodné především pro potraviny, které nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu (kuřecí maso, játra, zelenina). Výhodou je zachování chuti a vláčnosti potravin.

Fritování, hluboké smažení

Úprava, při které se potravina smaží celá ponořená do oleje. Pokud se olej dostatečně často nevyměňuje, dochází k jeho přepalování a tvorbě škodlivých látek. Při fritování je nutné používat kvalitní fritovací olej k tomu určený, který je odolný i proti vyšším teplotám.

Zdravější smažení

  • smažte při vhodné teplotě – okolo 180°C
  • používejte tuky a oleje s nízkým obsahem nenasycených mastných kyselin (nejsou tolik náchylné k oxidaci), např. živočišné tuky (sádlo), palmový olej, palmojádrový olej
  • osmažené potraviny nechte okapat na savém ubrousku

 

 

Rýže
Zelí hlávkové, čínské
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Višně
Švestky

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nadbytek nevhodných tuků

Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem směrem k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).

Zástupci této kulinářské úpravy

Smažení

Sdílení

Hrách, hrášek
Kedlubny
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Nektarinky
Růžičková kapusta