Sádlo, lůj
Popis
Jako sádlo označujeme živočišný tuk, nejčastěji se získává z prasat, ale známe i sádlo kachní nebo husí. Má obrovskou energetickou hodnotu a obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin (až 40%). Sádlo je obecně považováno za potravinu velmi nezdravou, ale musíme si uvědomit, že obsah nasycených mastných kyselin je v něm podobný jako například v olivovém oleji, takže škodlivost spočívá spíše v nadměrné konzumaci živočišných tuků a masa, než v sádle samotném.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nadměrná konzumace sádla a tučného masa nemá moc společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom ho měli všichni a úplně vyvarovat by se ho měli především lidé trpící následujícími onemocněními:
- cévní mozková příhoda, mrtvice
- nadváha, obezita
- vysoký cholesterol a lipidy
- cukrovka, diabetes mellitus
- nevhodné kombinovat s Lopaterem