459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Sádlo, lůj

Popis

Jako sádlo označujeme živočišný tuk, nejčastěji se získává z prasat, ale známe i sádlo kachní nebo husí. Má obrovskou energetickou hodnotu a obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin (až 40%). Sádlo je obecně považováno za potravinu velmi nezdravou, ale musíme si uvědomit, že obsah nasycených mastných kyselin je v něm podobný jako například v olivovém oleji, takže škodlivost spočívá spíše v nadměrné konzumaci živočišných tuků a masa, než v sádle samotném.

Sádlo, lůj

 

 

Kustovnice, Goji
Telecí maso
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Jedlé kaštany
Vejce

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nadměrná konzumace sádla a tučného masa nemá moc společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom ho měli všichni a úplně vyvarovat by se ho měli především lidé trpící následujícími onemocněními:

Zástupci

Sádlo, lůj

Sdílení

Kedlubny
Cukr
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Ořechy, semena
Paprika