459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Rafinované oleje

Popis

Rafinované oleje vznikají lisováním ze semen různých rostlin. Bohužel u rafinovaných olejů se lisování provádí za vysokých teplot a tlaků, dochází při tom tedy ke znehodnocení obsahových látek, jako jsou vitaminy a fytosteroly (rostlinné hormony). Většinou jsou oleje poté ještě chemicky upravovány, aby se snížila jejich celková kyselost a případně odstranily škodlivé transmastné kyseliny. Přínosem rafinovaných olejů je to, že se při zpracování odstraní i látky, které by se při vyšších teplotách rozkládaly. Jsou proto vhodnější na smažení než panenské oleje. Jejich cena je nižší a jsou snadněji dostupné, pokud si ale můžeme vybrat, měli bychom dát vždy přednost olejům panenským.

Rafinované oleje

Druhy olejů: Olivový, Řepkový, Slunečnicový, Stolní.

Olivový olej

Olivový olej (Olivovník) může být směsí rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje. Může tedy obsahovat esenciální mastné kyseliny z oliv, a mít tak částečný přínos jako panenský olivový olej.

Odolá teplotám do 150°C, takže ho můžeme použít pro krátkodobé smažení. Zahřátím též neriskujeme ztrátu teplem se rozkládajících látek, protože ty už byly zničeny při rafinaci.

Řepkový olej

Řepkový olej vzniká lisováním semen rostliny řepky olejné a následnou rafinací.

Odolá teplotám do 200°C, takže ho můžeme použít pro delší smažení, fritování i grilování.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej vzniká lisováním slunečnicových semínek a následnou rafinací.

Odolá teplotám do 190°C, takže ho můžeme použít pro krátkodobé smažení.

Stolní olej

Jako stolní olej je označována směs různých rafinovaných rostlinných olejů. Největší část je většinou tvořena rafinovaným olejem řepkovým, dále bývají zastoupeny rafinovaný olej slunečnicový, sójový a olivový.

Jeho složení závisí na obsahu dílčích složek. Odolá teplotám do 190°C, takže ho můžeme použít pro smažení.

 

 

Omáčky, dresingy, dressingy
Slunečnicová semínka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Růžičková kapusta
Brusinky

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava, cukrovinky, cukrářské výrobky) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem směrem k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).

Rafinované oleje

Sdílení

Brambory, batáty
Palačinky, lívance
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Růžičková kapusta
Křen