Konopná semínka
Popis
Konopná semínka jsou semena důvěrně známé rostliny konopí setého. Na rozdíl od všech ostatních částí této rostliny však neobsahují látku THC (tetrahydrocanabinol), která je zodpovědná za halucinogenní účinky, naopak jsou velmi bohatá na živiny a jsou tedy vhodným doplňkem zdravé stravy. Konopná semínka konzumujeme loupaná nebo neloupaná (jsou tvrdší, ale slupka obsahuje mnoho bílkovin). Jejich lisováním se vyrábí kvalitní konopný olej. Též neobsahují lepek, takže je mohou konzumovat i pacienti trpící celiakií.
U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- bílkoviny, proteiny
- sacharidy, cukry
- esenciální nenasycené mastné kyseliny
- vitaminy B1, B2, E
- minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- vláknina
- tokoferoly a terpeny (přírodní antioxidační látky)
Využití, indikace
Konzumace konopných semínek pomáhá při problémech s pokožkou, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny a vitaminy B, látky důležité pro regeneraci kůže. Dále působí proti lámání nehtů a padání vlasů.
Podporují vylučování mateřského mléka (laktagoga) a navíc díky vysokému obsahu živin dodávají energii kojícím ženám.
Mají posilující vliv na imunitní systém, čímž nám pomáhají s ochranou proti různým infekčním chorobám (snížená imunita).
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
