120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Sladké pečivo

Popis

Pečivo je druh jídla, které se připravuje pečením různých těst z obilovin (u nás nejčastěji pšenice, v menší míře ječmen, kukuřice, oves, žito a další obiloviny).

Nejčastějšími surovinami jsou mouka, cukr (mnohdy paradoxně i sůl), vejce, tuk nebo olej, margariny, kvasnice, kvásek, též čokoláda, kakao, marmeláda, semena, tvaroh, mléko, med, ovoce (meruňky, nektarinky, švestky, třešně, višně) a další podobné náplně.

Dnešní skladba surovin sladkého pečiva jej posouvá blízko k cukrovinkám, cukrářským výrobkům, sladkostem, sušenkám.

Je sice chutnou, nicméně doslova a do písmene též kalorickou bombou (vysoký obsah cukru, tuku a olejů). Proto bychom je měli jíst spíše výjimečně. Rozhodně by nemělo tvořit každodenní základ naší stravy.

Sladké pečivo

Nejčastější druhy sladkého pečiva

  • Bábovka – většinou obsahuje kakao
  • Makovník – obsahuje maková zrníčka
  • Perník
  • Buchty
  • Croissanty – máslové nebo s čokoládou
  • Cukroví – většinou obsahuje velké množství tuku a cukru
  • Koláče – většinou s marmeládou, tvarohem nebo ovocem
  • Koblihy – jsou pečené v oleji a obsahují sladkou marmeládu
  • Vafle
  • Vánočky, mazance
  • Záviny, štrůdly – obsahují pečená jablka, makové náplně
Rybíz červený, černý
Fazole
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Petržel, kudrnka
Broskve

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Čerstvé pečivo mnohdy způsobuje nadýmání kojenců.

Využití sladkého pečiva

  • svačiny, dezerty, pochutiny
  • bohužel ale i hlavní částí pokrmu
  • doplňky jídel (např. k polévce, svačina k jogurtu)
Sladké pečivo

Sdílení

Rukola
Avokádo
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Ovoce
Zelí hlávkové, čínské