Sladké pečivo
Popis
Pečivo je druh jídla, které se připravuje pečením různých těst z obilovin (u nás nejčastěji pšenice, v menší míře ječmen, kukuřice, oves, žito a další obiloviny).
Nejčastějšími surovinami jsou mouka, cukr (mnohdy paradoxně i sůl), vejce, tuk nebo olej, margariny, kvasnice, kvásek, též čokoláda, kakao, marmeláda, semena, tvaroh, mléko, med, ovoce (meruňky, nektarinky, švestky, třešně, višně) a další podobné náplně.
Dnešní skladba surovin sladkého pečiva jej posouvá blízko k cukrovinkám, cukrářským výrobkům, sladkostem, sušenkám.
Je sice chutnou, nicméně doslova a do písmene též kalorickou bombou (vysoký obsah cukru, tuku a olejů). Proto bychom je měli jíst spíše výjimečně. Rozhodně by nemělo tvořit každodenní základ naší stravy.

Nejčastější druhy sladkého pečiva
- Bábovka – většinou obsahuje kakao
- Makovník – obsahuje maková zrníčka
- Perník
- Buchty
- Croissanty – máslové nebo s čokoládou
- Cukroví – většinou obsahuje velké množství tuku a cukru
- Koláče – většinou s marmeládou, tvarohem nebo ovocem
- Koblihy – jsou pečené v oleji a obsahují sladkou marmeládu
- Vafle
- Vánočky, mazance
- Záviny, štrůdly – obsahují pečená jablka, makové náplně
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Čerstvé pečivo mnohdy způsobuje nadýmání kojenců.
Využití sladkého pečiva
