459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Sladké pečivo

Popis

Pečivo je druh jídla, které se připravuje pečením různých těst z obilovin (u nás nejčastěji pšenice, v menší míře ječmen, kukuřice, oves, žito a další obiloviny).

Nejčastějšími surovinami jsou mouka, cukr (mnohdy paradoxně i sůl), vejce, tuk nebo olej, margariny, kvasnice, kvásek, též čokoláda, kakao, marmeláda, semena, tvaroh, mléko, med, ovoce (meruňky, nektarinky, švestky, třešně, višně) a další podobné náplně.

Dnešní skladba surovin sladkého pečiva jej posouvá blízko k cukrovinkám, cukrářským výrobkům, sladkostem, sušenkám.

Je sice chutnou, nicméně doslova a do písmene též kalorickou bombou (vysoký obsah cukru, tuku a olejů). Proto bychom je měli jíst spíše výjimečně. Rozhodně by nemělo tvořit každodenní základ naší stravy.

Sladké pečivo

Nejčastější druhy sladkého pečiva

  • Bábovka – většinou obsahuje kakao
  • Makovník – obsahuje maková zrníčka
  • Perník
  • Buchty
  • Croissanty – máslové nebo s čokoládou
  • Cukroví – většinou obsahuje velké množství tuku a cukru
  • Koláče – většinou s marmeládou, tvarohem nebo ovocem
  • Koblihy – jsou pečené v oleji a obsahují sladkou marmeládu
  • Vafle
  • Vánočky, mazance
  • Záviny, štrůdly – obsahují pečená jablka, makové náplně

 

 

Ryby
Kukuřice
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Hrách, hrášek
Králičí maso

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Čerstvé pečivo mnohdy způsobuje nadýmání kojenců.

Využití sladkého pečiva

  • svačiny, dezerty, pochutiny
  • bohužel ale i hlavní částí pokrmu
  • doplňky jídel (např. k polévce, svačina k jogurtu)
Sladké pečivo

Sdílení

Křen
Jedlé kaštany
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Fazole
Mandle