459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Teff, Milička

Popis

Obilovina teff neboli milička habešská je původní africká rostlina, my Evropané jsme její výhody objevili až poměrně nedávno. Jako jedna z mála obilovin obsahuje i vitamin C.

Patří mezi pseudoobilovinou, stejně jako pohanka nebo merlík. Neobsahuje tedy lepek (gluten) a je vhodná pro nemocné celiakií.

Další její využití je jako mouka.

Teff, Milička

Obsahové látky

Kvasnice, kvásek, droždí
Sýry
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Hranolky
Citrón

Využití, indikace

Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).

Lze ji doporučit všem. Do svého jídelníčku by ji měli zařadit především lidé s velkým výdejem energie, jako děti v růstu, těhotné ženy, sportovci, pacienti v rekonvalescenci atp.

Množství minerálu vápníku a fosforu v miličce působí protektivně (příznivě) proti osteoporóze.

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Teff, Milička

Sdílení

Dýňová semínka
Sója
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Sladké pečivo
Mražení