459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Teff, Milička

Popis

Obilovina teff neboli milička habešská je původní africká rostlina, my Evropané jsme její výhody objevili až poměrně nedávno. Jako jedna z mála obilovin obsahuje i vitamin C.

Patří mezi pseudoobilovinou, stejně jako pohanka nebo merlík. Neobsahuje tedy lepek (gluten) a je vhodná pro nemocné celiakií.

Další její využití je jako mouka.

Teff, Milička

Obsahové látky

 

 

Quinoa, Merlík
Husa
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Hrách, hrášek
Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny

Využití, indikace

Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).

Lze ji doporučit všem. Do svého jídelníčku by ji měli zařadit především lidé s velkým výdejem energie, jako děti v růstu, těhotné ženy, sportovci, pacienti v rekonvalescenci atp.

Množství minerálu vápníku a fosforu v miličce působí protektivně (příznivě) proti osteoporóze.

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Teff, Milička

Sdílení

Kozí maso
Hroznové víno
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Arašídy
Kachna