459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Amarant, Laskavec

Popis

Obilovina amarant (též amaranth) pochází z Jižní Ameriky, kde ho už kdysi dávno konzumovali naši předkové. Dnes opět vzrůstá jeho obliba a dostává se mezi složky naší výživy. Je to pseudoobilovina, takže jeho semeny nejsou obilky, ale tobolky nebo nažky. Ty jsou bohaté především na bílkoviny (16%) a olej (8%). Mohou se zpracovávat na mouku.

Výhodou laskavce je pestrý obsah aminokyselin (základ pro bílkoviny), neobsahuje lepek (gluten, bílkovina), takže ho mohou konzumovat i lidé trpící celiakií. Obsahuje látku jménem skvalen, která působí jako antioxidant, snižuje cholesterol.

Amarant, Laskavec

Obsahové látky

Kešu ořechy
Sádlo, lůj
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Džemy, marmelády, pyré
Vejce

Využití, indikace

Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).

Životnost živin

U obilovin je třeba důrazně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Amarant, Laskavec

Sdílení

Sýry
Šlehačka
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Jedlé kaštany
Tvaroh