459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Amarant, Laskavec

Popis

Obilovina amarant (též amaranth) pochází z Jižní Ameriky, kde ho už kdysi dávno konzumovali naši předkové. Dnes opět vzrůstá jeho obliba a dostává se mezi složky naší výživy. Je to pseudoobilovina, takže jeho semeny nejsou obilky, ale tobolky nebo nažky. Ty jsou bohaté především na bílkoviny (16%) a olej (8%). Mohou se zpracovávat na mouku.

Výhodou laskavce je pestrý obsah aminokyselin (základ pro bílkoviny), neobsahuje lepek (gluten, bílkovina), takže ho mohou konzumovat i lidé trpící celiakií. Obsahuje látku jménem skvalen, která působí jako antioxidant, snižuje cholesterol.

Amarant, Laskavec

Obsahové látky

Vepřové maso
Vaření
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pizza
Jahody

Využití, indikace

Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).

Životnost živin

U obilovin je třeba důrazně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Amarant, Laskavec

Sdílení

Slunečnicová semínka
Omáčky, dresingy, dressingy
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Hroznové víno
Pražení