Pohanka
Popis
Obilovina pohanka je jednoletá rostlina původem z asijských Himalájí. K nám do Evropy se dostala pravděpodobně s mongolskými nájezdníky, které místní obyvatelstvo nazývalo pohané – odtud název pohanka. Patří mezi pseudoobiloviny a jejími plody jsou nažky s vysokou energetickou hodnotou. Je nenáročná na pěstování a roste téměř kdekoliv, takže si ji můžeme vypěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Koupit ji můžeme jako celá zrna, mouku, krupici nebo šrot, trvanlivé pečivo, těstoviny.
Neobsahuje lepek (gluten, bílkovina), takže jí mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.

Obsahové látky
Využití, indikace
Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).
Pohanku můžeme svou prospěšností pro zdraví zařadit i mezi léčivé byliny.
Flavonoid rutin pomáhá zpevňovat cévy v těle, a to i ty nejmenší kapiláry (nejjemnější cévy), také zlepšuje vstřebávání vitaminu C. Obě dvě tyto látky působí příznivě na křečové žíly, hemoroidy. Kromě toho má rutin i příznivý vliv na imunitní systém, což můžeme využít především při infekčních onemocněních, oslabené imunitě.
Životnost živin
U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).
