459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pohanka

Popis

Obilovina pohanka je jednoletá rostlina původem z asijských Himalájí. K nám do Evropy se dostala pravděpodobně s mongolskými nájezdníky, které místní obyvatelstvo nazývalo pohané – odtud název pohanka. Patří mezi pseudoobiloviny a jejími plody jsou nažky s vysokou energetickou hodnotou. Je nenáročná na pěstování a roste téměř kdekoliv, takže si ji můžeme vypěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Koupit ji můžeme jako celá zrna, mouku, krupici nebo šrot, trvanlivé pečivo, těstoviny.

Neobsahuje lepek (gluten, bílkovina), takže jí mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.

Pohanka

Obsahové látky

 

 

Fazole
Mléko
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Borůvky
Uzeniny

Využití, indikace

Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).

Pohanku můžeme svou prospěšností pro zdraví zařadit i mezi léčivé byliny.

Flavonoid rutin pomáhá zpevňovat cévy v těle, a to i ty nejmenší kapiláry (nejjemnější cévy), také zlepšuje vstřebávání vitaminu C. Obě dvě tyto látky působí příznivě na křečové žíly,  hemoroidy. Kromě toho má rutin i příznivý vliv na imunitní systém, což můžeme využít především při infekčních onemocněních, oslabené imunitě.

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Pohanka

Sdílení

Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky
Bujóny, Maggi
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Borůvky
Ječmen