459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Těstoviny

Popis

Těstoviny jsou potraviny vyráběné z nekynutého těsta, jehož základem je mouka z obilovin a voda. Dále může obsahovat vejce (podle toho se těstoviny dělí na vaječné a bezvaječné), popřípadě látky sloužící k barvení atp.

Mouka se používá většinou bílá pšeničná, ale můžeme se setkat i s těstovinami jejichž základem je ječmen, kukuřice, oves, žito.

Nejkvalitnější těstoviny jsou vyráběny z tzv. semolinové mouky (pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice), nerozvářejí se a mají nižší glykemický index. Je to způsobeno vyšším obsahem lepku (glutenu), tím se ale stávají nevhodné pro nemocné celiakií. Pro tyto pacienty jsou vhodné těstoviny z pohankové nebo rýžové mouky.

Těstoviny mohou být i plněné, převážně masem, sýrem nebo i zeleninou (např. špenátem).

Těstoviny

Druhy těstovin

  • tortellini - plněné
  • ravioli - plněné
  • cannelloni – plněné
  • spaghetti – dlouhé špagety
  • makkaroni – duté špagety
  • tagliatelle- široké nudle
  • penne – kratší roury
  • lasagne- velké, tenké pláty
  • fusilli - vřetena

 

 

Chipsy, brambůrky, tyčinky
Konopná semínka
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Vepřové maso
Vnitřnosti
Těstoviny

Sdílení

Petržel, kudrnka
Lilek
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kešu ořechy
Čokoláda