Těstoviny
Popis
Těstoviny jsou potraviny vyráběné z nekynutého těsta, jehož základem je mouka z obilovin a voda. Dále může obsahovat vejce (podle toho se těstoviny dělí na vaječné a bezvaječné), popřípadě látky sloužící k barvení atp.
Mouka se používá většinou bílá pšeničná, ale můžeme se setkat i s těstovinami jejichž základem je ječmen, kukuřice, oves, žito.
Nejkvalitnější těstoviny jsou vyráběny z tzv. semolinové mouky (pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice), nerozvářejí se a mají nižší glykemický index. Je to způsobeno vyšším obsahem lepku (glutenu), tím se ale stávají nevhodné pro nemocné celiakií. Pro tyto pacienty jsou vhodné těstoviny z pohankové nebo rýžové mouky.
Těstoviny mohou být i plněné, převážně masem, sýrem nebo i zeleninou (např. špenátem).

Druhy těstovin
- tortellini - plněné
- ravioli - plněné
- cannelloni – plněné
- spaghetti – dlouhé špagety
- makkaroni – duté špagety
- tagliatelle- široké nudle
- penne – kratší roury
- lasagne- velké, tenké pláty
- fusilli - vřetena
