459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Těstoviny

Popis

Těstoviny jsou potraviny vyráběné z nekynutého těsta, jehož základem je mouka z obilovin a voda. Dále může obsahovat vejce (podle toho se těstoviny dělí na vaječné a bezvaječné), popřípadě látky sloužící k barvení atp.

Mouka se používá většinou bílá pšeničná, ale můžeme se setkat i s těstovinami jejichž základem je ječmen, kukuřice, oves, žito.

Nejkvalitnější těstoviny jsou vyráběny z tzv. semolinové mouky (pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice), nerozvářejí se a mají nižší glykemický index. Je to způsobeno vyšším obsahem lepku (glutenu), tím se ale stávají nevhodné pro nemocné celiakií. Pro tyto pacienty jsou vhodné těstoviny z pohankové nebo rýžové mouky.

Těstoviny mohou být i plněné, převážně masem, sýrem nebo i zeleninou (např. špenátem).

Těstoviny

Druhy těstovin

  • tortellini - plněné
  • ravioli - plněné
  • cannelloni – plněné
  • spaghetti – dlouhé špagety
  • makkaroni – duté špagety
  • tagliatelle- široké nudle
  • penne – kratší roury
  • lasagne- velké, tenké pláty
  • fusilli - vřetena

 

 

Obiloviny
Kiwi
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Citrón
Syrová strava, raw food
Těstoviny

Sdílení

Slunečnicová semínka
Rýže
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Klíčení
Sladké pečivo