Oves
Popis
Obilovina oves je nejvýživnější obilovinou vůbec. Jeho zrno se na trhu vyskytuje lisované v podobě ovesných vloček, mleté na mouku (pečivo sladké, slané, trvanlivé, těstoviny) nebo jako krupice, obilné kávy, obilná mléka, nebo i jako bylina Oves.
Nejlepší je konzumovat oves jako celých zrn, vloček, protože z nich dostaneme maximum živin. Díky množství a skladbě látek, které se v ovsu nacházejí, je vhodný jako každodenní strava, a to třeba i pro sportovce nebo pacienty v rekonvalescenci.
Obsahovou látkou je i lepek (gluten), takže je nevhodný pro nemocné celiakií.

Obsahové látky
- sacharidy, cukry, včetně betaglukanu
- hodnotné tuky a oleje
- proteiny, bílkoviny
- minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová, biotin, E
- nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová)
- vláknina (rozpustná i nerozpustná)
- lecitin (fosfolipid příznivě působící na nervovou soustavu)
Využití, indikace
Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).
Díky obsahu vitaminů B, lecitinu, cukru glukózy, fosforu a mastných kyselin dodává oves našemu tělu to nejdůležitější pro funkci nervové soustavy. Je tedy doporučené ho konzumovat při nervozitě, depresi, nespavosti či psychické vyčerpanosti (únava). Z výše uvedeného e nabízí zmínit jeho preventivní přínos proti poruchám nervů.
Rozpustná vláknina ulehčuje trávení a oves tak pomáhá při gastritidě, žaludečních vředech nebo onemocněních střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida).
Jedním z cukrů v ovsu je i betaglukan, který pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Nesmíme zapomenout ani na obsah sacharidu fruktózy. Ta je vhodná pro pacienty trpící cukrovkou, protože k jejímu vstřebání není potřeba insulin.
Životnost živin
U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).
