Kukuřice
Popis
Obilovina kukuřice pochází z Ameriky, kde ji jedli už od starověku. K nám do Evropy se dostala až v 16. století, ale dnes je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilovinou na světě. Můžeme ji konzumovat čerstvou, v podobě hrubé mouky (pečivo sladké, slané, trvanlivé, těstoviny), cereálií, müsli, krupice, kukuřičného škrobu, obilného mléka nebo třeba popcornu. Neobsahuje však dostatek vápníku a esenciálních aminokyselin, takže je nutné ji kombinovat s potravinami, které tyto složky dodají.
Neobsahuje lepek (gluten, bílkovina), takže jí mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.
Obsahové látky
Využití, indikace
- konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak)
- dráždivý tračník, plynatost
- chronická kolitida (zánět tlustého střeva), Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida
- hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy)
Životnost živin
U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).