459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kukuřice

Popis

Obilovina kukuřice pochází z Ameriky, kde ji jedli už od starověku. K nám do Evropy se dostala až v 16. století, ale dnes je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilovinou na světě. Můžeme ji konzumovat čerstvou, v podobě hrubé mouky (pečivo sladké, slané, trvanlivé, těstoviny), cereálií, müsli, krupice, kukuřičného škrobu, obilného mléka nebo třeba popcornu. Neobsahuje však dostatek vápníku a esenciálních aminokyselin, takže je nutné ji kombinovat s potravinami, které tyto složky dodají.

Neobsahuje lepek (gluten, bílkovina), takže jí mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.

Kukuřice

Obsahové látky

Křen
Pražení
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Skopové maso
Úpravy jídla

Využití, indikace

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Kukuřice

Sdílení

Vnitřnosti
Rajče, rajčata
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kozí maso
Čočka