459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kukuřice

Popis

Obilovina kukuřice pochází z Ameriky, kde ji jedli už od starověku. K nám do Evropy se dostala až v 16. století, ale dnes je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilovinou na světě. Můžeme ji konzumovat čerstvou, v podobě hrubé mouky (pečivo sladké, slané, trvanlivé, těstoviny), cereálií, müsli, krupice, kukuřičného škrobu, obilného mléka nebo třeba popcornu. Neobsahuje však dostatek vápníku a esenciálních aminokyselin, takže je nutné ji kombinovat s potravinami, které tyto složky dodají.

Neobsahuje lepek (gluten, bílkovina), takže jí mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.

Kukuřice

Obsahové látky

 

 

Králičí maso
Kuře, kuřecí maso
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Dýňová semínka
Žito

Využití, indikace

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Kukuřice

Sdílení

Smetana
Hrách, hrášek
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pohanka
Králičí maso