Pšenice
Popis
Obilovina pšenice je základem výživy člověka a poskytuje potravu nespočtu obyvatel planety. Je to plnohodnotná potravina, protože kromě betakarotenu (provitamin A), vitaminu B12 a vitaminu C obsahuje všechny potřebné živiny, většinu z nich i v dostatečném množství.
Mezi její nevýhody patří obsah lepku (glutenu), který způsobuje alergické onemocnění, tzv. celiakii. Odrůdy pšenice jsou pšenice jednozrnka, dvouzrnka, špalda, kamut.
Z nich nejstarší a nejpříbuznější starověké tvrdé pšenici je kamut. U nás nejrozšířenější je špaldová pšenice, protože dává největší výnosy.
Tuto obilovinu můžeme konzumovat celozrnnou (vařená, klíčená celá zrna), či ve formě vloček.
Nejčastěji je mleta na mouku (celozrnná nebo bílá) a je z ní připravováno pečivo (sladké, slané, trvanlivé), těstoviny, případně další pokrmy (např. palačinky, pizza).
Další možné využití této plodiny je jako bulguru (drcená celozrnná pšenice) nebo klíčky, obilná káva, obilné nápoje.
Pšeničné klíčky
Klíčky (klíčení) si zaslouží zvláštní zmínku, protože obsahují na rozdíl od pšenice i betakaroten a vitamin C. Navíc jsou zásobárnou enzymů, které pomáhají našemu trávicímu systému a mají antioxidační účinky.

Obsahové látky
Využití, indikace
- konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak)
Životnost živin
U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).
