Vločky, Cereálie, Müsli
Vločky
Vločky vznikají napařováním a mačkáním zrn různých obilovin. Nejpopulárnější jsou u nás vločky ovesné, které jsou součástí většiny müsli a cereálních výrobků. Seženeme ale i vločky ječné, pšeničné, žitné nebo jáhlové. Jsou velice zdravou potravinou, protože jde jen o mačkané obiloviny bez přidaných látek a dobře se z nich vstřebávají živiny.

Cereálie
Většina z nás si cereálie spojuje s něčím zdravým, co nám prospěje. Málokdo už ale ví, že slovo cereálie neznamená nic jiného než obiloviny. Ty jsou samy o sobě velmi zdravé, často se ale zapomíná na vysoký obsah jiných látek v těchto výrobcích. Jsou to hlavně cukry a čokoláda ve výrobcích určených především pro děti a tuky ve spékaných výrobcích. Výběru cereálií bychom měli věnovat zvýšenou pozornost a vybrat ty, které neobsahují příliš cukrů a tuků.
Müsli
Müsli je pokrm původem ze Švýcarska. Skládá se především z ovesných vloček a čerstvého ovoce. Dnes rozlišujeme dva hlavní druhy müsli – suché a čerstvé.
První jmenované obsahuje směs obilných vloček, kousků ořechů, sušeného ovoce a semínek. Je běžně dostupné a vyráběné průmyslově. Jeho velkým problémem je, že je často plné kousků čokolády, slepované medem, v horším případě i cukrem. Lidé ho často snídají s dobrým pocitem, že dělají něco pro své zdraví, ale mnohdy si vlastně dají jen kalorickou bombu. Při nákupu je proto nutné si müsli pečlivě vybrat.
Kukuřičné lupínky, CornFlakes
Vznikají pražením směsi uvařené kukuřice, cukru (a v lepším případě i vitaminů a minerálů). Konzumujeme je nejčastěji s mlékem nebo jogurtem. Výrobky na trhu se liší energetickou hodnotou, obsahem vlákniny, vitaminů a minerálů, takže je opět nutné si pečlivě vybrat ty lepší.
