459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Ječmen

Popis

Obilovina ječmen se k nám dostal z Asie. Nejběžnějším produktem z ječmene jsou kroupy a krupky. Ty využíváme nejčastěji vařené jako přísadu do polévek. Celozrnná ječná mouka se používá především jako příměs (asi20%) k mouce běžné.

Tuto obilovinu můžeme konzumovat celozrnnou (vařená, klíčená celá zrna), či ve formě vloček.
Nejčastěji je mleta na mouku (celozrnná nebo bílá) a je z ní připravováno pečivo (sladké, slané, trvanlivé), těstoviny.
Pražením obilek ječmenu se vyrábí obilná káva.

Obsahovou látkou je i lepek (gluten), takže je nevhodný pro nemocné celiakií.

Mladý zelený ječmen

Konzumovat lze výhonky, nebo prášek rozpuštěný ve vodě. Ten vzniká rozdrcením, usušením či vylisováním rostlinek mladého, ještě zeleného ječmenu za nízkých teplot (okolo 30°C).

Obsahuje vitaminy skupiny B, C E, K a H, minerální látky a mnoho enzymů, které podporují metabolismus v našem těle a slouží jako antioxidanty, imunostimulancia. Nápoj z mladého ječmene podporuje trávení a pozitivně ovlivňuje krevní obraz.

Ječmen

Obsahové látky

 

 

Třešně
Žvýkačky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Ryby
Meruňky

Využití, indikace

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Ječmen

Sdílení

Cizrna, římský hrách
Kefír, zákys, acidofilní mléko
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Pochoutkové saláty
Klíčení