Quinoa, Merlík
Popis
Obilovina merlík neboli quinoa je tisíce let stará obilovina, původem z Jižní Ameriky. Patří stejně jako například pohanka mezi pesudoobiloviny, takže neobsahuje lepek (gluten) a je vhodná pro nemocné celiakií. V dnešní době zájem o tuto rostlinu a její semena znovu vzrůstá, a to hlavně kvůli ideálnímu poměru bílkovin a sacharidů.
Další její možné využití je i jako mouka, obilný nápoj.

Obsahové látky
Využití, indikace
Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).
Quinoa je považována za potravinu budoucnosti, a to díky unikátnímu složení a mimořádným nutričním hodnotám. Lze ji tedy doporučit všem, především by ji měli jíst lidé s velkým výdejem energie jako děti v růstu, těhotné ženy, sportovci, pacienti v rekonvalescenci atp.
Je vhodnou potravinou do dietního plánu pro lidi trpící nadváhou, protože má nízký glykemický index (po jejím snědení pociťujeme hlad až za delší dobu) a má vysoký obsah proteinů a vlákniny.
Životnost živin
U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).
