459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Quinoa, Merlík

Popis

Obilovina merlík neboli quinoa je tisíce let stará obilovina, původem z Jižní Ameriky. Patří stejně jako například pohanka mezi pesudoobiloviny, takže neobsahuje lepek (gluten) a je vhodná pro nemocné celiakií. V dnešní době zájem o tuto rostlinu a její semena znovu vzrůstá, a to hlavně kvůli ideálnímu poměru bílkovin a sacharidů.

Další její možné využití je i jako mouka, obilný nápoj.

Quinoa, Merlík

Obsahové látky

 

 

Kedlubny
Sezamová semínka
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky
Masové konzervy, lunchmeaty, paštiky

Využití, indikace

Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).

Quinoa je považována za potravinu budoucnosti, a to díky unikátnímu složení a mimořádným nutričním hodnotám. Lze ji tedy doporučit všem, především by ji měli jíst lidé s velkým výdejem energie jako děti v růstu, těhotné ženy, sportovci, pacienti v rekonvalescenci atp.

Je vhodnou potravinou do dietního plánu pro lidi trpící nadváhou, protože má nízký glykemický index (po jejím snědení pociťujeme hlad až za delší dobu) a má vysoký obsah proteinů a vlákniny.

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Quinoa, Merlík

Sdílení

Syrová strava, raw food
Rafinované oleje
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Polévky
Vejce