Žito
Popis
Obilovina žito je obilovina svým složením velmi podobná pšenici, má však více proteinů a vlákniny. Stejně jako pšenice neobsahuje betakaroten (provitamin A), vit. B12 a vit. C.
Konzumovat můžeme žito celé, jako vločky, vařené jako přílohu třeba místo rýže, nebo v podobě výrobků ze žitné mouky (pečivo sladké, slané, trvanlivé, těstoviny), obilné kávy, obilná mléka. Obsahuje lepek, takže není vhodný pro nemocné celiakií.

Obsahové látky
Využití, indikace
Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).
Životnost živin
U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).
