459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Žito

Popis

Obilovina žito je obilovina svým složením velmi podobná pšenici, má však více proteinů a vlákniny. Stejně jako pšenice neobsahuje betakaroten (provitamin A), vit. B12 a vit. C.

Konzumovat můžeme žito celé, jako vločky, vařené jako přílohu třeba místo rýže, nebo v podobě výrobků ze žitné mouky (pečivo sladké, slané, trvanlivé, těstoviny), obilné kávy, obilná mléka. Obsahuje lepek, takže není vhodný pro nemocné celiakií.

Žito

Obsahové látky

 

 

Pekanové ořechy
Telecí maso
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Zelí hlávkové, čínské
Teff, Milička

Využití, indikace

Konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak).

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Žito

Sdílení

Vaření
Sušení
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Mandle
Margaríny, ztužené tuky