459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Jáhly, Proso

Obilovina proso je rostlina, která se k nám dostala z Asie. Její semena jsou obalena v nestravitelných plevách, ale po jejich odstranění dostaneme jáhly (drobné, žluté kuličky), které byly tradiční součástí pokrmů (např. jáhelník) už za dob našich předků. Neobsahují lepek, takže je mohou konzumovat i nemocní celiakií.

Podáváme je především vařené nebo dušené jako přílohu, též vločky. Dnes jsou vytlačovány rýží. Lze je i mlít na mouku.

Jáhly, Proso

Obsahové látky

 

 

Salát
Tvaroh
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Šlehačka
Mléčné výrobky

Využití, indikace

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Jáhly, Proso

Sdílení

Zaváření, zavařování
Pistáciové ořechy, pistácie
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Klíčení
Cuketa