459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Jáhly, Proso

Obilovina proso je rostlina, která se k nám dostala z Asie. Její semena jsou obalena v nestravitelných plevách, ale po jejich odstranění dostaneme jáhly (drobné, žluté kuličky), které byly tradiční součástí pokrmů (např. jáhelník) už za dob našich předků. Neobsahují lepek, takže je mohou konzumovat i nemocní celiakií.

Podáváme je především vařené nebo dušené jako přílohu, též vločky. Dnes jsou vytlačovány rýží. Lze je i mlít na mouku.

Jáhly, Proso

Obsahové látky

 

 

Vepřové maso
Kvašení, fermentace
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Smetana
Rajče, rajčata

Využití, indikace

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Jáhly, Proso

Sdílení

Salát
Růžičková kapusta
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Sója
Řepa