459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Jáhly, Proso

Obilovina proso je rostlina, která se k nám dostala z Asie. Její semena jsou obalena v nestravitelných plevách, ale po jejich odstranění dostaneme jáhly (drobné, žluté kuličky), které byly tradiční součástí pokrmů (např. jáhelník) už za dob našich předků. Neobsahují lepek, takže je mohou konzumovat i nemocní celiakií.

Podáváme je především vařené nebo dušené jako přílohu, též vločky. Dnes jsou vytlačovány rýží. Lze je i mlít na mouku.

Jáhly, Proso

Obsahové látky

 

 

Máslo
Ryby
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Tatarák
Sladké pečivo

Využití, indikace

Životnost živin

U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).

Jáhly, Proso

Sdílení

Nápoje
Skopové maso
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Kachna
Arašídy