Jáhly, Proso
Obilovina proso je rostlina, která se k nám dostala z Asie. Její semena jsou obalena v nestravitelných plevách, ale po jejich odstranění dostaneme jáhly (drobné, žluté kuličky), které byly tradiční součástí pokrmů (např. jáhelník) už za dob našich předků. Neobsahují lepek, takže je mohou konzumovat i nemocní celiakií.
Podáváme je především vařené nebo dušené jako přílohu, též vločky. Dnes jsou vytlačovány rýží. Lze je i mlít na mouku.

Obsahové látky
Využití, indikace
- konzumace (vaření, klíčení) celých zrn působí preventivně proti četným civilizačním onemocněním (potíže s trávením, nechutenství, zácpa, ateroskleróza, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak)
Životnost živin
U obilovin je třeba důsledně zmínit, že řada hodnotných látek je u nich obsažena pouze v celých zrnech. Technologické úpravy typu broušení (obrousí i důležité živiny) a mletí (nemalé teploty vysokootáčkových mlýnů) způsobují znatelný až úplný úbytek, či znehodnocení choulostivých živin (např. vitaminy, zdravé tuky).
