Luštěniny
Popis
Luštěniny jsou zralá a z lusků vymlácená semena některých bobovitých rostlin. Obsahují ze všech potravin rostlinného původu nejvíce bílkovin, ukrývají jich v semenech obvykle 21-25%. Vděčí za to především speciálním bakteriím, které žijí na kořenech bobovitých rostlin a umějí vázat vzdušný dusík, jenž je základem bílkovin.
Právě obsahem bílkovin je neřadíme mezi zeleninu.

Obsahové látky
Z dalších obsahových látek jsou v luštěninách přítomny minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová), nenasycené mastné kyseliny, vláknina, v nezralých pak i vitaminy A a C.
Konzumace luštěnin stimuluje růst svalové hmoty (anabolika).
Přínosy luštěnin
Pomáhají proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím i proti rozvoji aterosklerózy. Vláknina také přirozeně stimuluje peristaltiku střev, uvolňuje zácpu (laxativa).
Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukr uvolňuje pomalu a nezatěžuje tím organismus najednou.
Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).
Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.
Obsah kyseliny listové je vhodný pro těhotné.
Rizika luštěnin
Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost. Ta je způsobena houževnatými slupkami, ale i stavbou semen. Biologické membrány v nich jsou totiž nesmírně tuhé. Nestrávené zbytky jsou rozkládány bakteriemi v tlustém střevě na plyny, které způsobují nadýmání. Tepelně neupravené fazole obsahují jedovatý (teplem se rozkládající) lektin.
Může způsobovat nadýmání kojenců. Trávicí potíže u trimetylaminurie.
Druhy luštěnin
