459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Luštěniny

Popis

Luštěniny jsou zralá a z lusků vymlácená semena některých bobovitých rostlin. Obsahují ze všech potravin rostlinného původu nejvíce bílkovin, ukrývají jich v semenech obvykle 21-25%. Vděčí za to především speciálním bakteriím, které žijí na kořenech bobovitých rostlin a umějí vázat vzdušný dusík, jenž je základem bílkovin.
Právě obsahem bílkovin je neřadíme mezi zeleninu.

Luštěniny

Obsahové látky

Z dalších obsahových látek jsou v luštěninách přítomny minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová), nenasycené mastné kyseliny, vláknina, v nezralých pak i vitaminy A a C.
Konzumace luštěnin stimuluje růst svalové hmoty (anabolika).

Přínosy luštěnin

Pomáhají proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím i proti rozvoji aterosklerózy. Vláknina také přirozeně stimuluje peristaltiku střev, uvolňuje zácpu (laxativa).

Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukr uvolňuje pomalu a nezatěžuje tím organismus najednou.

Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).

Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.

Obsah kyseliny listové je vhodný pro těhotné.

 

 

Jogurty
Maso
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Vlašské ořechy
Paprika

Rizika luštěnin

Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost. Ta je způsobena houževnatými slupkami, ale i stavbou semen. Biologické membrány v nich jsou totiž nesmírně tuhé. Nestrávené zbytky jsou rozkládány bakteriemi v tlustém střevě na plyny, které způsobují nadýmání. Tepelně neupravené fazole obsahují jedovatý (teplem se rozkládající) lektin.

Může způsobovat nadýmání kojenců. Trávicí potíže u trimetylaminurie.

Druhy luštěnin

Luštěniny

Sdílení

Sója
Úpravy jídla
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Cuketa
Uzeniny