459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Fazole

Popis

Do Evropy byla semena fazole dovezena v 16. století španělskými dobyvateli, dnes se pěstuje po celém světě. Fazol má více než 200 druhů, z nichž většina pochází z Ameriky, část z Asie. U nás má hlavní význam fazol obecný, jde o zdravou a výživnou luštěninu (nevyschlé fazole řadíme mezi zeleninu). Ale musíme si dát pozor na čerstvé (nevařené, neklíčené) fazole, ty totiž obsahují jedovatou látku lektin, která se zničí až tepelnou úpravou. Proto je nutné fazole vařit důsledně. Otrava se projevuje zvracením, křečemi, průjmem a celkovým cirkulačním kolapsem (šokem).

Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.

Fazole

Obsahové látky

 

 

Maliny
Para ořechy
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kefír, zákys, acidofilní mléko
Třešně

Indikace

Vitamin B5 (kyselina pantotenová) a B3 (niacin) chrání pokožku, nehty a vlasy, proto je vhodné fazole konzumovat při obtížích s vyrážkami, lámáním nehtů a vypadáváním vlasů.

Vláknina rozhýbává střeva a předchází vzniku zácpy (laxativa). Také na sebe váže cholesterol a žlučové kyseliny, čímž snižuje riziko aterosklerózy.

Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).

Značné množství železa ve fazolích (více než třeba v masu nebo špenátu) je řadí mezi potraviny doporučené při onemocnění anémií (železo pomáhá při tvorbě červených krvinek).

Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.

Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.

Obsah kyseliny listové je vhodný pro těhotné.

Druhy fazolí

  • bílá fazole – vejcovitý tvar, hodí se na výrobu pyré
  • bílá máslová fazole – plochá fazole s krémovou chutí
  • černá fazole- oválný tvar, nasládlá chuť připomínající houby
  • fazole haricot – má jemnější chuť než černá fazole
  • fazole pinto – strakatá fazole
  • fazole „černé oko“ – vyznačuje se velmi tenkou slupkou
  • fazole „červená ledvina“ – je velmi jemná a má výraznou chuť
  • fazole Mungo – malé zelené fazolky někdy nesprávně nazývané zelená sója
  • fazole Adzuki – podlouhlé, tmavě červené fazolky s jemnou oříškovou chutí
Fazole

Sdílení

Pomazánkové máslo, krém
Citrón
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Pšenice
Sója