459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Cizrna, římský hrách

Popis

Cizrna byla vyšlechtěna pravděpodobně už před 7000 lety v oblasti Turecka. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny, protože obsahuje vyvážený poměr živin. Je tedy dobré ji konzumovat i jako hlavní jídlo. Špatnou stravitelnost můžeme částečně odstranit několikahodinovým namáčením ve vodě před tepelnou úpravou.

Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.

Cizrna, římský hrách

Obsahové látky

Med a další včelí produkty
Chipsy, brambůrky, tyčinky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Grapefruit, pomelo
Kustovnice, Goji

Indikace

Vláknina a nenasycené mastné kyseliny obsažené v cizrně pomáhají proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím i proti rozvoji aterosklerózy. Vláknina přirozeně stimuluje peristaltiku střev a uvolňuje zácpu (laxativa).

Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.

Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).

Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.

Obsah kyseliny listové je vhodný pro těhotné.

Cizrna, římský hrách

Sdílení

Ostružiny
Mlezivo, Kolostrum
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Para ořechy
Slunečnicová semínka