Cizrna, římský hrách
Popis
Cizrna byla vyšlechtěna pravděpodobně už před 7000 lety v oblasti Turecka. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny, protože obsahuje vyvážený poměr živin. Je tedy dobré ji konzumovat i jako hlavní jídlo. Špatnou stravitelnost můžeme částečně odstranit několikahodinovým namáčením ve vodě před tepelnou úpravou.
Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.

Obsahové látky
- sacharidy, cukry
- bílkoviny, proteiny
- vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová
- minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- nenasycené mastné kyseliny
- vláknina (především nerozpustná)
Indikace
Vláknina a nenasycené mastné kyseliny obsažené v cizrně pomáhají proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím i proti rozvoji aterosklerózy. Vláknina přirozeně stimuluje peristaltiku střev a uvolňuje zácpu (laxativa).
Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.
Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).
Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.
Obsah kyseliny listové je vhodný pro těhotné.
