459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Cizrna, římský hrách

Popis

Cizrna byla vyšlechtěna pravděpodobně už před 7000 lety v oblasti Turecka. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny, protože obsahuje vyvážený poměr živin. Je tedy dobré ji konzumovat i jako hlavní jídlo. Špatnou stravitelnost můžeme částečně odstranit několikahodinovým namáčením ve vodě před tepelnou úpravou.

Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.

Cizrna, římský hrách

Obsahové látky

Polévky
Houby
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pistáciové ořechy, pistácie
Jogurty

Indikace

Vláknina a nenasycené mastné kyseliny obsažené v cizrně pomáhají proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím i proti rozvoji aterosklerózy. Vláknina přirozeně stimuluje peristaltiku střev a uvolňuje zácpu (laxativa).

Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.

Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).

Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.

Obsah kyseliny listové je vhodný pro těhotné.

Cizrna, římský hrách

Sdílení

Zvěřina
Cibule
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Smažení
Tatarák