Sója
Popis
Sójové boby obsahují více proteinů a železa než stejné množství masa, více vápníku než mléko a více vitaminů B než vejce a k tomu žádný cholesterol. Kromě živin jsou v sóje ještě další přírodní látky, tzv. fytoestrogeny (rostlinné estrogeny), které mají pomáhat nahradit úbytek vlastních estrogenů ženám v období přechodu.
Díky všem těmto vlastnostem je sója nazývaná jako potravina budoucnosti. V největší míře je konzumována v Asii (především v Japonsku), ale v Evropě se dnes význam této luštěniny také zvyšuje.
Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.
Obsahové látky
- sacharidy, cukry
- bílkoviny, proteiny
- lipidy, tuky
- vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, E, kys. listová
- minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- vláknina
- izoflavony – rostlinné estrogeny

Využití, indikace
Sója, podobně jako ostatní luštěniny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Její pravidelná konzumace tak působí příznivě (protektivně) např. proti ateroskleróze a onemocněním srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak). Látka genistein obsažená v sóje zabraňuje tvorbě krevních sraženin, trombóze.
Vláknina rozhýbává střeva a předchází vzniku zácpy (laxativa).
Kombinace proteinů a izoflavonů v sóje brání nadměrnému vylučování vápníku močí, což působí proti vzniku osteoporózy. Konzumace sóji může sloužit jako prevence rakoviny prsu, tlustého střeva, žaludku, prostaty a plic.
Izoflavony částečně nahrazují estrogeny u žen a pomáhají tak udržet hormonální rovnováhu v těle. To přispívá k regulaci poruch menstruace a k lepšímu zvládnutí nepříjemných projevů menopauzy.
Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.
Látkám obsaženým v sóje je připisován antioxidační účinek.
Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.
Výrobky ze sóje
- Sójové mléko
- Tofu – je pokrm vznikající srážením sójového mléka se sádrou, v asijské kuchyni se používá k přípravě sladkých i slaných pokrmů, je na něm ceněn především velký obsah bílkovin a to, že přejímá chuť ostatních ingrediencí. Existují dvě podoby tofu, tvrdé (vzhledem připomíná sýr) a měkké (vzhledem připomíná puding).
- Tempeh – je potravinový produkt původem z Jávy. Vzniká fermentací uvařených sójových bobů se speciálními plísněmi, které jimi prorostou, spojí je a dají jim typickou chuť. Kromě toho ještě zajišťují obsah vitaminu B12, jenž je normálně živočišného původu, proto je tempeh ideální náhradou masa pro vegetariány a vegany.
- Natto – je fermentovaný sýr ze sójových bobů. Při fermentačním procesu dochází k rozkladu bílkovin sóji a je proto lépe stravitelný. Obsahuje také vitamin K.
- Miso – je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže, pšenice, ječmene. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé.
- Sójová omáčka
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nedoporučuje se kombinace s Omějem.
