459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Čokoláda

Popis

Čokoláda je snad nejoblíbenější sladkostí na celém světě. Základními surovinami pro její výrobu jsou kakao (neboli kakaová sušina) a kakaové máslo (tuková složka), oboje se získává zpracováním semen rostliny kakaovníku, kakaových bobů.

Kvalita čokolády

Podle obsahu kakaa v čokoládě poznáme její kvalitu. Čím víc kakaa obsahuje, tím lépe. Lze u nás sehnat čokolády s obsahem 70 – 90% kakaa. Bohužel většina čokolád se kakaem příliš chlubit nemůže. Jsou to čokoláda hořká, mléčná a bílá. V hořké musí být alespoň 35% kakaa, v mléčné pak alespoň 25%. Bílá čokoláda je výjimkou, neobsahuje kakao žádné, chuť jí dodává pouze kakaové máslo, kterého musí obsahovat alespoň 20%.

Většina čokolád je bohužel doslova „nacpána“ cukrem na úkor kakaa. V mléčné čokoládě je významný podíl sušeného mléka.

Jako náhražka čokolády nebo kakaa byl využíván též Rohovník.

Čokoláda

Čokolády bez čokolády a kakaa

Velký pozor si musíme dát na náhražky čokolády. Ty mají většinou stejný vzhled a i podobnou chuť, jejich složení však nemá s čokoládou téměř co dělat. Kakaové máslo je nahrazeno ztuženými tuky a řepným cukrem. Tyto výrobky by se nikdy neměly jmenovat čokoláda, proto když uvidíte v obchodě tabulku, na jejímž obalu je napsáno například “sladká dobrota“, tak v ní čokoládu patrně nenajdete.

Konzumovat čokoládu?

S čokoládou bychom to neměli přehánět. Nesmíme zapomenout, že obsahuje velké množství tuků a cukrů. Její nadměrná konzumace tak může vyústit až v nadváhu nebo obezitu.

 

 

Luštěniny
Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Omáčky, dresingy, dressingy
Piniové ořechy

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů), trimetylaminurie.

Nedoporučuje se kombinace s Bujarníkem.

Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem směrem k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).

Potraviny s obsahem čokolády

Čokoláda

Sdílení

Kvašení, fermentace
Švestky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Hranolky
Fazole