Čokoláda
Popis
Čokoláda je snad nejoblíbenější sladkostí na celém světě. Základními surovinami pro její výrobu jsou kakao (neboli kakaová sušina) a kakaové máslo (tuková složka), oboje se získává zpracováním semen rostliny kakaovníku, kakaových bobů.
Kvalita čokolády
Podle obsahu kakaa v čokoládě poznáme její kvalitu. Čím víc kakaa obsahuje, tím lépe. Lze u nás sehnat čokolády s obsahem 70 – 90% kakaa. Bohužel většina čokolád se kakaem příliš chlubit nemůže. Jsou to čokoláda hořká, mléčná a bílá. V hořké musí být alespoň 35% kakaa, v mléčné pak alespoň 25%. Bílá čokoláda je výjimkou, neobsahuje kakao žádné, chuť jí dodává pouze kakaové máslo, kterého musí obsahovat alespoň 20%.
Většina čokolád je bohužel doslova „nacpána“ cukrem na úkor kakaa. V mléčné čokoládě je významný podíl sušeného mléka.
Jako náhražka čokolády nebo kakaa byl využíván též Rohovník.

Čokolády bez čokolády a kakaa
Velký pozor si musíme dát na náhražky čokolády. Ty mají většinou stejný vzhled a i podobnou chuť, jejich složení však nemá s čokoládou téměř co dělat. Kakaové máslo je nahrazeno ztuženými tuky a řepným cukrem. Tyto výrobky by se nikdy neměly jmenovat čokoláda, proto když uvidíte v obchodě tabulku, na jejímž obalu je napsáno například “sladká dobrota“, tak v ní čokoládu patrně nenajdete.
Konzumovat čokoládu?
S čokoládou bychom to neměli přehánět. Nesmíme zapomenout, že obsahuje velké množství tuků a cukrů. Její nadměrná konzumace tak může vyústit až v nadváhu nebo obezitu.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů), trimetylaminurie.
Nedoporučuje se kombinace s Bujarníkem.
Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem směrem k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).
Potraviny s obsahem čokolády
