Lněná semínka
Popis
Lněná semínka jsou plody rostliny lnu setého, který se v našich zeměpisných šířkách pěstuje už od nepaměti, jsou pro nás proto přirozenou potravinou. Mají leskle hnědou barvu a jsou jen několik milimetrů velká. Konzumovat je můžeme samotná, a to neloupaná (je nutné je pořádně rozkousat) nebo loupaná. Loupaná však neobsahují téměř žádnou vlákninu, takže nemají typický laxativní (projímavý) účinek. Můžeme je přidávat i do různých pokrmů a pečiva, případně z nich připravit nálev. S konzumací lněných semínek bychom to ale také neměli přehánět, stačí 2 -3 lžíce denně. Lisováním se z nich vyrábí lněný olej s nutností skladování v chladu.
U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- esenciální nenasycené mastné kyseliny
- vitamin E
- minerální látky vápník, hořčík, fosfor, draslík
- vláknina
Využití, indikace
Díky vysokému obsahu vlákniny působí mírně laxativně a pomohou nám od zácpy. Je však nutné je po zkonzumování dostatečně zapít, aby mohla vláknina ve střevech nabobtnat.
Esenciální mastné kyseliny jsou zdrojem energie pro naše srdce a navíc pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jejich konzumace také může sloužit jako prevence vzniku rakoviny, i proti stárnutí.
Lněná semínka jich obsahují značné množství, a proto nám můžou pomoci při nemocech:
- srdce a cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza nebo infarkt, srdeční selhávání)
- nervové soustavy (cévní mozková příhoda, porucha nervů, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, stařecká skleróza, roztroušená skleróza)
- imunity (autoimunitní nemoci, snížená, oslabená imunita, zvětšení, zánět lymfatických uzlin)
- zažívací soustava (např. s Jablečníkem)
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
