459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kustovnice, Goji

Popis

Kustovnice čínská, latinsky Lyciumchinense, je rostlinou z čeledi lilkovitých používaná pro své léčivé účinky již od starověku především v tradiční čínské medicíně. Její plody jsou červené, podobné šípkům, jen sladší. Obsahem látek je můžeme řadit mezi ořechy a semena. Konzumujeme je sušené a to buď samotné, nebo jako součást jiných pokrmů (salátů, moučníků, polévek atp.) Nejsou zdaleka jedinou částí rostliny, která by se dala zužitkovat, využít můžeme i listy, kůru a kořen.

U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Kustovnice, Goji

Obsahové látky

Višně
Ostružiny
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Ořechy, semena
Mouka

Využití, indikace

Díky vysokému obsahu antioxidantů působí kustovnice celkově proti procesům stárnutí a rozvoji civilizačních chorob. Z nejdůležitějších můžeme uvést její příznivý účinek při léčbě onemocnění srdce a cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza, infarkt, srdeční selhávání), cukrovky, překyselení organizmu, cévní mozkové příhody.

Kromě toho má kustovnice příznivý vliv na imunitní systém (imunostimulancium), pomáhá posilovat jeho buňky. Její konzumace tedy může sloužit jako prevence infekčních onemocnění a k celkovému posílení oslabené imunity, jako adaptogen.

Kustovnice, Goji

Sdílení

Cibule
Kvašení, fermentace
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Mandle
Piniové ořechy