Dýňová semínka
Popis
Dýňová semínka jsou semena rostliny tykve, najdeme je uvnitř jejich plodů, dýní. Neoloupaná mají barvu bílou, jejich obal je však tvrdý, proto se před konzumací musí oloupat, pak jsou tmavozelená. Jejich chuť je lehce oříšková. Nejčastěji seženeme na trhu semínka loupaná, a to jak neupravená, tak opražená, případně i osolená. Koupit se dají i neloupaná, která vydrží déle. Nejlepší je ovšem usušit si vlastní z doma z vypěstovaných dýní. Jsou surovinou pro výrobu panenského dýňového oleje.
Za zmíňku stojí i využití dýně v lidovém léčení jako Tykve muškátové.
U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- bílkoviny, proteiny
- esenciální nenasycené mastné kyseliny
- vitaminy A, kys. listová, E
- minerál zinek
- vláknina
- fytosteroly – rostlinné hormony podobné estrogenům
- kukurbitaciny
Využití, indikace
Pravidelná konzumace dýňových semínek pomáhá při problémech s pokožkou, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny, látky důležité pro regeneraci kůže. Působí proti lámání nehtů a padání vlasů.
Obsahové látky kukurbitaciny brání v těle přeměně hormonu testosteronu na jeho účinnější formu (dihydrotestosteron), která stimuluje buňky prostaty k nadměrnému růstu. Konzumace dýňových semen proto působí blahodárně proti zvětšení prostaty, případně při rakovině prostaty.
V lidovém užití je zmiňován mírný afrodiziakální účinek, či proti prvokům.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
