Lískové ořechy
Popis
Lískové ořechy jsou plody keře lísky obecné, která roste v celém mírném pásu Evropy a tedy i u nás. Je běžnou součástí zahrad a sadů, planě se ale nachází také v lesích. Lískové ořechy jsou kryty skořápkou, takže je před konzumací musíme vylouskat. Jsou hodnotným zdrojem energie, proto by měly sloužit spíše jako pochoutka nebo svačina na náročné výlety. Určitě by neměly tvořit významnou část našeho jídelníčku. Konzumujeme je čerstvé, sušené nebo pražené. Lisováním se z nich dá získat olej, jehož nevýhodou je ovšem to, že se rychle kazí. Další možné využití jsou oříšková másla.
U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- bílkoviny, proteiny
- vitaminy B1, B3, B5, B6, kys. listová, E
- minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- vláknina
Využití, indikace
Konzumace lískových ořechů působí preventivně proti vzniku močových (ledvinových) kamenů.
Díky tomu, že obsahují jen velmi málo sacharidů (cukrů), ale přesto jsou energeticky hodnotné, jsou vhodným doplňkem stravy pro pacienty trpící cukrovkou.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
