459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Makadamové ořechy

Popis

Makadamové ořechy jsou plody stromu Makadamia, jehož vlastní je Austrálie. Jde o stálezelený, velmi odolný strom. U nás ho můžeme pěstovat pouze v bytech, spíše jako okrasnou rostlinu. Jeho ořechy jsou jen o něco málo větší než ořechy lískové, obsahují však ze všech ořechů nejvíce tuků (až 74%). Konzumujeme je většinou pražené, protože čerstvé můžou mít nahořklou chuť. Lisováním z nich vzniká makadamový olej.

U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Makadamové ořechy

Obsahové látky

Čočka
Hrušky
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Mléčné výrobky
Grilování

Využití, indikace

Makadamové ořechy obsahují tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšují proudění krve srdečními cévami, jsou proto vhodné při onemocněních srdce a cév, avšak pouze v malém množství, protože obsahují velké množství energie.

Makadamové ořechy

Sdílení

Datle
Teff, Milička
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Šlehačka
Quinoa, Merlík