459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Makadamové ořechy

Popis

Makadamové ořechy jsou plody stromu Makadamia, jehož vlastní je Austrálie. Jde o stálezelený, velmi odolný strom. U nás ho můžeme pěstovat pouze v bytech, spíše jako okrasnou rostlinu. Jeho ořechy jsou jen o něco málo větší než ořechy lískové, obsahují však ze všech ořechů nejvíce tuků (až 74%). Konzumujeme je většinou pražené, protože čerstvé můžou mít nahořklou chuť. Lisováním z nich vzniká makadamový olej.

U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Makadamové ořechy

Obsahové látky

 

 

Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny
Zmrzlina
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Chia semínka
Uzeniny

Využití, indikace

Makadamové ořechy obsahují tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšují proudění krve srdečními cévami, jsou proto vhodné při onemocněních srdce a cév, avšak pouze v malém množství, protože obsahují velké množství energie.

Makadamové ořechy

Sdílení

Brusinky
Banány
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Chia semínka
Ostružiny