459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vlašské ořechy

Popis

Vlašské ořechy jsou plody stromu ořešáku královského, který je už od nepaměti běžnou součástí zahrad a sadů naší vlasti, a jeho plody jsou pro nás proto jedny z nejpřirozenějších ořechů. Jádro je obaleno tvrdou dřevěnou skořápkou, proto se ořechy musí vylouskávat. Během růstu jsou chráněny ještě zelenou, později hnědou ochrannou vrstvou, která před dozráním praská a ořech se z ní uvolní. Vlašské ořechy sklízíme od srpna do září. Konzumovat je můžeme čerstvé (tenká slupka na jádru je před usušením hořká a je nutno ji oloupat) nebo sušené, často se používají rozemleté do různých pokrmů. Lisováním se z nich vyrábí olej z vlašských ořechů a slouží jako surovina pro výrobu alkoholického nápoje ořechovice.

U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Vlašské ořechy
Hroznové víno
Sladké pečivo
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Jogurty
Křen

Využití, indikace

Pravidelná konzumace vlašských ořechů pomáhá při problémech s pokožkou, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny, látky důležité pro regeneraci kůže. Působí proti lámání nehtů a padání vlasů.

Vlašské ořechy se vyznačují vysokým obsahem minerálu hořčíku a vitaminů skupiny B. Tyto látky jsou velmi důležité pro správnou funkci naší psychiky, proto se jejich konzumace doporučuje při podrážděnosti, depresi, nespavosti, nebo úzkosti pro své mírně sedativní účinky.

Esenciální mastné kyseliny jsou zdrojem energie pro naše srdce a navíc pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy jich obsahují značné množství, a proto nám mohou pomoci při onemocněních srdce a cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza nebo infarkt, srdeční selhávání, mozková mrtvice, trombóza, embolie).

Díky tomu, že obsahují jen velmi málo sacharidů (cukrů), ale přesto jsou energeticky hodnotné, jsou vhodným doplňkem stravy pro pacienty trpící cukrovkou.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.

Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.

U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.

Vlašské ořechy

Sdílení

Maliny
Kozí maso
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Zelí hlávkové, čínské
Oves