Kešu ořechy
Popis
Kešu ořechy jsou plody stromu ledvinovníku západního. Ten má svůj původ v Jižní Americe a jméno mu dal právě typický ledvinovitý tvar jeho plodů. Jelikož roste pouze v tropických oblastech, jsou u nás kešu ořechy k dostání jen z dovozu a za relativně vyšší cenu. Konzumují se opražené, solené nebo nesolené (zdravější). U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- bílkoviny, proteiny
- sacharidy, cukry
- esenciální nenasycené mastné kyseliny
- vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová
- minerální látky hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- vláknina
Využití, indikace
Kešu ořechy se vyznačují vysokým obsahem minerálu hořčíku a vitaminů skupiny B. Tyto látky jsou velmi důležité pro správnou funkci naší psychiky, proto se jejich konzumace doporučuje při podrážděnosti, depresi, nespavosti, nebo úzkosti.
Hořčík se zapojuje mimo to i do přenosu nervových signálů, jeho nedostatek se projevuje křečemi svalů a vnitřních orgánů. I od nich nám může pomoci pravidelná konzumace kešu.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
