Pekanové ořechy
Popis
Pekanové ořechy jsou plody stromu ořechovce pekanového pocházejícího ze Severní Ameriky. I když jsou velmi podobné ořechům vlašským, řadí se mezi exotické ořechy. Jádra jsou ukrytá v kožovité slupce různých barev (od žluté po hnědou). Konzumovat je můžeme čerstvé nebo jako součást různých pokrmů, skvělou chuť dodávají ořechovým dezertům. Jejich konzumace podporuje činnost nervového a imunitního systému.
U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- bílkoviny, proteiny
- esenciální nenasycené mastné kyseliny
- vitaminy A, B1, B5, E
- minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- vláknina
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
