459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pekanové ořechy

Popis

Pekanové ořechy jsou plody stromu ořechovce pekanového pocházejícího ze Severní Ameriky. I když jsou velmi podobné ořechům vlašským, řadí se mezi exotické ořechy. Jádra jsou ukrytá v kožovité slupce různých barev (od žluté po hnědou). Konzumovat je můžeme čerstvé nebo jako součást různých pokrmů, skvělou chuť dodávají ořechovým dezertům. Jejich konzumace podporuje činnost nervového a imunitního systému.

U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Pekanové ořechy

 

 

Pšenice
Jedlé kaštany
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ocet
Mikrovlnná trouba

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.

Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.

U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.

Pekanové ořechy

Sdílení

Pastinák
Celer
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Máslo
Bujóny, Maggi