459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Sušení

Popis

Sušení je jedním z nejstarších způsobů úpravy potravin k jejich dlouhodobému uchovávání. Patří mezi jednu z doporučených metod, protože pokud se provede šetrně (suší se při teplotách do 50°C), zůstane zachován obsah vitaminů a minerálů. Fyzikálně chemickou podstatou sušení je odstranění vody z příslušných surovin jejím odpařením do ovzduší. Pro sušení lze použít trouby, ale i kamna či sušičky. Pokud má někdo na chalupě například ještě kachlová kamna, může sušit v jejich troubách. Mezi nejčastěji vysušované potraviny patří ovoce, zelenina, bylinky, houby.

Sušení

Zásady správného sušení

  • sušíme pouze zralé plody bez známek plísně a hniloby
  • sušíme ihned po sklizni, skladování může plod znehodnotit
  • sušíme šetrně, při teplotách do 50°C
  • větší plody (jablka, hrušky apod.) krájíme na plátky asi 0,5 cm široké
  • kousky by se při sušení neměly dotýkat (slepí se)
  • pokud sušíme maso, vybíráme maso libové, protože obsah tuku zbytečně zvyšuje dobu sušení a hrozí zkažení masa
  • usušené suroviny skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v temnu
  • sušení bylinek má svá vlastní pravidla, záleží na jednotlivých druzích

 

 

Kvasnice, kvásek, droždí
Syrová strava, raw food
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Obiloviny
Slunečnicová semínka
Sušení

Sdílení

Pórek
Kuře, kuřecí maso
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Smetana
Višně