Sušení
Popis
Sušení je jedním z nejstarších způsobů úpravy potravin k jejich dlouhodobému uchovávání. Patří mezi jednu z doporučených metod, protože pokud se provede šetrně (suší se při teplotách do 50°C), zůstane zachován obsah vitaminů a minerálů. Fyzikálně chemickou podstatou sušení je odstranění vody z příslušných surovin jejím odpařením do ovzduší. Pro sušení lze použít trouby, ale i kamna či sušičky. Pokud má někdo na chalupě například ještě kachlová kamna, může sušit v jejich troubách. Mezi nejčastěji vysušované potraviny patří ovoce, zelenina, bylinky, houby.

Zásady správného sušení
- sušíme pouze zralé plody bez známek plísně a hniloby
- sušíme ihned po sklizni, skladování může plod znehodnotit
- sušíme šetrně, při teplotách do 50°C
- větší plody (jablka, hrušky apod.) krájíme na plátky asi 0,5 cm široké
- kousky by se při sušení neměly dotýkat (slepí se)
- pokud sušíme maso, vybíráme maso libové, protože obsah tuku zbytečně zvyšuje dobu sušení a hrozí zkažení masa
- usušené suroviny skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v temnu
- sušení bylinek má svá vlastní pravidla, záleží na jednotlivých druzích
Zástupci této kulinářské úpravy
