459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Sušení

Popis

Sušení je jedním z nejstarších způsobů úpravy potravin k jejich dlouhodobému uchovávání. Patří mezi jednu z doporučených metod, protože pokud se provede šetrně (suší se při teplotách do 50°C), zůstane zachován obsah vitaminů a minerálů. Fyzikálně chemickou podstatou sušení je odstranění vody z příslušných surovin jejím odpařením do ovzduší. Pro sušení lze použít trouby, ale i kamna či sušičky. Pokud má někdo na chalupě například ještě kachlová kamna, může sušit v jejich troubách. Mezi nejčastěji vysušované potraviny patří ovoce, zelenina, bylinky, houby.

Sušení

Zásady správného sušení

  • sušíme pouze zralé plody bez známek plísně a hniloby
  • sušíme ihned po sklizni, skladování může plod znehodnotit
  • sušíme šetrně, při teplotách do 50°C
  • větší plody (jablka, hrušky apod.) krájíme na plátky asi 0,5 cm široké
  • kousky by se při sušení neměly dotýkat (slepí se)
  • pokud sušíme maso, vybíráme maso libové, protože obsah tuku zbytečně zvyšuje dobu sušení a hrozí zkažení masa
  • usušené suroviny skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v temnu
  • sušení bylinek má svá vlastní pravidla, záleží na jednotlivých druzích

 

 

Ryby
Mandle
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Arašídy
Ječmen
Sušení

Sdílení

Petržel, kudrnka
Cuketa
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kukuřice
Křen