459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Švestky

Popis

Švestky jsou plodem známého stromu slivoně švestky. Patří mezi peckovice, jsou tedy tvořeny peckou, která je obalena dužinou a slupkou. Mají typickou modrou až modrofialovou barvu. Dozrávají od konce srpna do konce září, můžeme je tedy zařadit k podzimnímu ovoci. Švestkové stromy jsou typickou součástí sadů naší republiky. Zralé plody konzumujeme čerstvé, nebo sušené jako křížaly, zavářením z nich můžeme připravit kompoty, kromě toho jsou vděčným ovocem pro výrobu povidel, marmelád, koláčů a dalšího sladkého pečiva. Často se z nich vyrábí i alkoholický nápoj slivovice.

Švestky

Obsahové látky

Pomazánkové máslo, krém
Brusinky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Angrešt
Omáčky, dresingy, dressingy

Využití, indikace

Nejvýznamnější látkou z hlediska zdraví a výživy je ve švestkách vláknina. Najdeme v nich převážně její rozpustnou formu, která funguje jako pomocník nejen proti zácpě (projímadlo), ale i proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi, protože částečně zabraňuje jeho vstřebávání ze střev. Kromě toho její konzumace může působit preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva, chrání totiž střevní sliznici.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Díky svým diuretickým (močopudným) účinkům pomáhají švestky detoxikovat tělo. Jejich konzumaci tak lze doporučit při chronických onemocněních jako je ateroskleróza, dna, revmatoidní artritida, nebo artróza.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Může způsobovat nadýmání kojenců.

Švestky

Sdílení

Grilování
Třešně
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Těstoviny
Nektarinky