459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Broskve

Popis

Broskve jsou plody stromu broskvoně obecné. Patří mezi peckovice, jejich plod je tedy tvořen peckou obalenou dužnatou vrstvou, která je ještě kryta slupkou. Ta může být buď hladká (u broskví nektarinek) nebo pokryta jemným chmýřím. Původně broskvoně rostly jen v Číně, později se rozšířily do celého světa a dnes se běžně pěstují i u nás. Konzumovat je můžeme čerstvé, zavařené, nebo jako součást koláčů a dalšího sladkého pečiva. Kromě toho se z nich dají připravit i chutné marmelády a mnohdy slouží jako surovina pro výrobu alkoholického nápoje broskvovice.

Broskve

Obsahové látky

 

 

Makadamové ořechy
Husa
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Jahody
Sýry

Využití, indikace

Větší množství draslíku, minimum sodíku a tuků a obsah vlákniny, to je ideální kombinace pro pacienty trpící srdečními (arytmie, srdeční selhání, angina pectoris atp.) a cévními (ateroskleróza, vysoký krevní tlak) onemocněními, proto jim můžeme broskve jedině doporučit.

Broskve mají mírné močopudné (diuretické) vlastnosti.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Vláknina v broskvích je převážně rozpustná, působí jako změkčovadlo střev a mírné projímadlo, čímž pomáhá proti zácpě (laxativa).

Broskve vyvolávají pocit nasycení, ale nedodají příliš energie, proto se hodí při léčbě obezity a nadváhy.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Broskve

Sdílení

Houby
Těstoviny
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Šlehačka
Pastinák