Hroznové víno
Popis
Vinná réva (bylina Vinná réva) je liánovitá rostlina z čeledi révovitých, patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem. Její plody rostou v trsech (hroznech) a mají rozmanité barvy (od zelené až po tmavě fialovou). Konzumujeme je přímo jako ovoce hroznové víno, můžeme je sušit na rozinky, ale především slouží jako surovina pro výrobu alkoholického nápoje vína.
Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, E
- minerál draslík, železo
- vláknina
- resveratrol (silný přírodní antioxidant, antiflogistikum, antikancerogenní látka, hypolipidemikum, antimykotikum účinky)
Využití, indikace
Větší množství draslíku, minimum sodíku a tuků a obsah vlákniny, to je ideální kombinace pro pacienty trpící srdečními (arytmie, srdeční selhání, angina pectoris atp.) a cévními (ateroskleróza, vysoký krevní tlak) onemocněními, proto jim můžeme konzumaci hroznového vína jedině doporučit. Draslík totiž pomáhá udržet správnou srdeční činnost a antioxidanty zabraňují oxidaci cholesterolu na jeho formu, která se může ukládat v cévách.
Hroznové víno a rozinky obsahují dostatek železa, které je součástí červených krvinek, proto je můžeme doporučit všem, kdo trpí anémií. Železo se sice z rostlinné potravy vstřebává hůře než ze živočišné, ale to se dá dohnat současnou konzumací potravin bohatých na vitamin C, jež vstřebávání železa zlepšuje.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Hroznové víno má i diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak při problémech s ledvinami jako je jejich zánět nebo selhání. Díky alkalizujících schopnostem je vhodné při artróze, překyselení organizmu, dně (usnadňuje vylučování kyseliny močové, jejího původce).
Antioxidační látky mají schopnost neutralizovat některé karcinogeny (rakovinotvorné sloučeniny), působí tedy jako prevence vzniku rakoviny i proti stárnutí.
