120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Brusinky

Popis

Brusinky jsou blízké příbuzné borůvek. Na první pohled se od sebe liší hlavně barvou – brusinky jsou červené, borůvky modré. Obsahové látky mají ale velice podobné, v brusinkách najdeme nepatrně více kyselých látek, takže jsou o něco účinnější proti infekcím močových cest. Jsou typickou plodinou Severní Ameriky, u nás se volně v přírodě příliš nevyskytují. Kromě plodů se zužitkovávají i léčivé listy brusinky, a to na přípravu nálevů. U nás konzumujeme brusinky nejčastěji sušené, mnohdy z dovozu.

Brusinky

Obsahové látky

Pšenice
Jarní cibulka
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Zelí hlávkové, čínské
Fazole

Využití, indikace

Díky obsahu antisepticky působících látek nám mohou brusinky pomoci při zánětech močových cest, močového měchýře a ledvin.

Stahující látky přítomné v brusinkách působí proti otokům a tlumí zánět. Jsou doporučovány při onemocněních křečovými žilami, tromboflebitidě (zánět žil) a hemoroidech.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Jejich obsahové látky působí blahodárně na sítnici, zhoršení zraku. Navíc mají antioxidační účinky a jejich konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny.

Brusinky

Sdílení

Jahody
Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Úpravy jídla
Vločky, Cereálie, Müsli