120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Brusinky

Popis

Brusinky jsou blízké příbuzné borůvek. Na první pohled se od sebe liší hlavně barvou – brusinky jsou červené, borůvky modré. Obsahové látky mají ale velice podobné, v brusinkách najdeme nepatrně více kyselých látek, takže jsou o něco účinnější proti infekcím močových cest. Jsou typickou plodinou Severní Ameriky, u nás se volně v přírodě příliš nevyskytují. Kromě plodů se zužitkovávají i léčivé listy brusinky, a to na přípravu nálevů. U nás konzumujeme brusinky nejčastěji sušené, mnohdy z dovozu.

Brusinky

Obsahové látky

Ryby
Hroznové víno
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Maliny
Cizrna, římský hrách

Využití, indikace

Díky obsahu antisepticky působících látek nám mohou brusinky pomoci při zánětech močových cest, močového měchýře a ledvin.

Stahující látky přítomné v brusinkách působí proti otokům a tlumí zánět. Jsou doporučovány při onemocněních křečovými žilami, tromboflebitidě (zánět žil) a hemoroidech.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Jejich obsahové látky působí blahodárně na sítnici, zhoršení zraku. Navíc mají antioxidační účinky a jejich konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny.

Brusinky

Sdílení

Arašídy
Žvýkačky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Švestky
Mléko