459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Brusinky

Popis

Brusinky jsou blízké příbuzné borůvek. Na první pohled se od sebe liší hlavně barvou – brusinky jsou červené, borůvky modré. Obsahové látky mají ale velice podobné, v brusinkách najdeme nepatrně více kyselých látek, takže jsou o něco účinnější proti infekcím močových cest. Jsou typickou plodinou Severní Ameriky, u nás se volně v přírodě příliš nevyskytují. Kromě plodů se zužitkovávají i léčivé listy brusinky, a to na přípravu nálevů. U nás konzumujeme brusinky nejčastěji sušené, mnohdy z dovozu.

Brusinky

Obsahové látky

Jablka, jabka
Datle
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Piniové ořechy
Višně

Využití, indikace

Díky obsahu antisepticky působících látek nám mohou brusinky pomoci při zánětech močových cest, močového měchýře a ledvin.

Stahující látky přítomné v brusinkách působí proti otokům a tlumí zánět. Jsou doporučovány při onemocněních křečovými žilami, tromboflebitidě (zánět žil) a hemoroidech.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Jejich obsahové látky působí blahodárně na sítnici, zhoršení zraku. Navíc mají antioxidační účinky a jejich konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny.

Brusinky

Sdílení

Kachna
Pražení
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Fíky
Bujóny, Maggi