Brusinky
Popis
Brusinky jsou blízké příbuzné borůvek. Na první pohled se od sebe liší hlavně barvou – brusinky jsou červené, borůvky modré. Obsahové látky mají ale velice podobné, v brusinkách najdeme nepatrně více kyselých látek, takže jsou o něco účinnější proti infekcím močových cest. Jsou typickou plodinou Severní Ameriky, u nás se volně v přírodě příliš nevyskytují. Kromě plodů se zužitkovávají i léčivé listy brusinky, a to na přípravu nálevů. U nás konzumujeme brusinky nejčastěji sušené, mnohdy z dovozu.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, E
- minerál draslík (menší množství)
- vláknina
- třísloviny (organické látky se stahujícím a antiseptickým účinkem)
Využití, indikace
Díky obsahu antisepticky působících látek nám mohou brusinky pomoci při zánětech močových cest, močového měchýře a ledvin.
Stahující látky přítomné v brusinkách působí proti otokům a tlumí zánět. Jsou doporučovány při onemocněních křečovými žilami, tromboflebitidě (zánět žil) a hemoroidech.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Jejich obsahové látky působí blahodárně na sítnici, zhoršení zraku. Navíc mají antioxidační účinky a jejich konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny.
